Naslovnica Crkva Jednostavno pitanje za Crkvu?

Jednostavno pitanje za Crkvu?

869
0

Već neko vrijeme na Quo Vadis Croatia izvještavamo o pokušaju njemački biskupa, pa i nekih kardinala bliskih papi, da se omogući rastavljenima pa ponovno oženjenim vjernicima primanje Svete pričesti. I dok će se oni pozivati na nova vremena, milosrđe i ljubav prema bližnjima, aludirajući na papinu viziju Crkve kao poljske bolnice, zaboravljaju ono Bitno- značenje same Euharistije. Prenosimo zato vrlo jednostavan komentar Ed Petersa, stručnjaka za kanonsko pravo, s njegovog bloga In the Light of the Law:

Za mene, međutim, cijelo pitanje je vrlo jednostavno:

– ili je Sveta pričest ono što Crkva kaže da jest ili nije;

– ili tipični razvod i ponovni brak katolicima predstavlja objektivno teški grijeh ili ne;

– i ili treba zabraniti primanje Svete pričesti onima koji ostaju u, očito, objektivno teškom grijehu ili ne.

Sad, od samih početaka Crkva je odgovorila prvotno na sva tri pitanja. Ali kada bi Crkva, u bilo kojem od ova tri pitanja odgovorila negativno, onda bi se euharistijska disciplina sasvim sigurno promijenila (i to odmah i drastično za rastavljene i ponovno vjenčane katolike) – a neizbježno i za nekoliko drugih skupina vjernika. Oni koji pozivaju na ovakve monumentalne promjene trebali bi, dakle, shvatiti što to u stvari zahtijevaju od Crkve, oni koji se protive promjenama trebaju točno shvatiti što je stavljeno na kocku glede ovog pitanja.

Sada, iskreno, nitko u Crkvi ne traži promjene što se tiče prvog pitanja, ali, ako Crkva odluči kako tipični razvod i ponovni brak nisu objektivno grešni za katolike, i / ili ako Crkva odluči da pričest ne bi trebala biti zabranjena onima koji otvoreno ustraju u objektivno grešnom ponašanju, onda se svi mi moramo pripremiti za, kako se ono kaže, zanimljiva vremena.