Naslovnica Crkva Jesmo li dobili papin odgovor na sporna pitanja o Amoris laetitia?

Jesmo li dobili papin odgovor na sporna pitanja o Amoris laetitia?

1976
0
(AP Photo/Andrew Medichini)

Kardinal Francesco Coccopalmerio, predsjednik Papinskog vijeća za pravne tekstove, napisao je novu knjigu znakovitog naslova – Osmo poglavlje postsinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia.

Dvije činjenice – da je knjigu (ili pamflet s obzirom da ima samo 30 stranica!) objavila vatikanska Libreria Editrice Vaticana i da je predstavljena novinarima na konferenciji u samom Vatikanu – odaju dojam, slično kao i objava smjernica malteških biskupa o pobudnici u L’Osservatorio Romano, kako tekst ima implicitno papinsko odobrenje.

Kao i sa smjernicama malteških biskupa, kardinal Coccopalmerio prihvaća najliberalnije moguće tumačenje Amoris Laetitia. Iz članka objavljenog u Panorama.it, prenosimo najvažniji citat:

“Rastavljeni i ponovno vjenčani, de facto parovi, oni koji kohabitiraju, sigurno nisu modeli zajednica u skladu s naukom Katoličke Crkve, ali Crkva ne može gledati na drugu stranu. Dakle, sakramente pomirenja i pričesti treba dati čak i ovim tzv ranjenim obiteljima koje, unatoč tome što žive u situacijama koje nisu u skladu s tradicionalnim bračnim kanonima, izražavaju iskrenu želju da se približe sakramentima nakon odgovarajućeg period razlučivanja.”

Dakle, “sakramente pomirenja i pričesti treba dati” razvedenim i ponovno vjenčanim osobama.

Ovdje je kardinal dodao i parove koji kohabitiraju, odnosno otvoreno žive u grešnoj zajednici, pa se može zaključiti kako će s vremenom svi oblici seksualnog nemorala biti dopušteni. Sljedeći ovu logiku, pitanje je vremena kada će i homoseksualne parove pridodati ovoj grupi “ranjenih” kojoj- “mora” biti omogućen pristup sakramentima u ime “pastoralne” brige.

Izvor