Naslovnica Politika Jesu li katolici pomogli Joe Bidenu u izbornoj utrci?

Jesu li katolici pomogli Joe Bidenu u izbornoj utrci?

527
0

Ako se utvrdi da demokratski kandidat Joe Biden zaista postaje sljedeći američki predsjednik, na tome u velikoj mjeri može zahvaliti katoličkim glasačima koji su mu pomogli, jer je velik broj vjernika ignorirao ključna pitanja, poput prava na pobačaj, pokazalo je nedavno istraživanje.

Dok je predsjednik Donald Trump dobio potporu osam od deset bijelih kršćanskih evangeličkih glasača, prema podacima AP VoteCast, katolici su bili podijeljeni, gotovo na pola, između njega i Bidena. Pedeset posto katolika podržalo je Trumpa, dok je 49 posto favoriziralo Bidena.

Na izborima 2020. katolički glasači činili su značajnih 22 posto biračkog tijela, što može biti presudna demografska skupina za bilo kojeg kandidata. Kako god izbori budu završili, Biden, kojeg su Associated Press i drugi mediji još u subotu proglasili pobjednikom, očito je profitirao od te skupine.

Među katolicima bijelcima, 57 posto podržalo je Trumpa, a 42 posto Bidena, utvrdio je VoteCast. To je smanjenje u odnosu na Trumpove rezultate iz 2016. kada je osvojio 64 posto njihovih glasova, u usporedbi s 31 posto demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Biden se još boljim pokazao među latinoameričkim katolicima, a VoteCast je utvrdio da njih 67 posto podržava Demokrata, dok 32 posto podržava Trumpa.

Biden se pokazao dobrim s katoličkim demografskim podacima, unatoč tome što je podržao bitna i sporna pitanja poput prava na pobačaj, koja su u suprotnosti s crkvenim naukom. Kardinal Raymond Burke čak je sugerirao da se Bidenu ne smije dopustiti da prima svetu pričest za vrijeme nedjeljnih misa, pozivajući se na dugu povijest obrane prava na pobačaj kod bivšeg potpredsjednika.

Otac James Altman iz župe Svetog Jakova u saveznoj državi Wisconsin, u videoporuci u rujnu ove godine, ustvrdio je da se oni koji glasaju za Demokrata, suočavaju s odlaskom u pakao.

Ne možete biti katolici i demokrati. Točka. Njihova stranačka platforma apsolutno je protiv svega što Katolička crkva uči”, napomenuo je Altman.

S obzirom na velik broj glasova koje je Biden osvojio, čini se da su mnogi katolički glasači odlučili odvojiti svoje osobne poglede na pitanja poput prava na pobačaj, od politike te su u konačnici glasali za Bidena i Demokrate.

Izvor