Naslovnica Vatikan Jesu li sumnje u pristranost rada Sinoda opravdane?

Jesu li sumnje u pristranost rada Sinoda opravdane?

1443
0

Na Bitno.net-u možete pročitati komentar kardinala Gerharda Müllera i poruku za medije kardinala George Pella o najnovijem ‘vatileaks‘ skandalu.

A kao primjer zbog čega su visoko pozicionirani kardinali u Crkvi toliko uznemireni, navest ću samo profil nedavno imenovanog kardinala Johna Dewa iz Novog Zelanda, koji je na iznenađenje mnogih, izabran među deset sinodalnih otaca koji će sastaviti završno izvješće sa Sinode. Za generalnog tajnika Lorenza Baldissieria i desnu mu ruku, Brunu Forte smo svi već čuli, ali Dew, kao i neki drugi iz veličanstvene grupe, relativno je malo poznat.

Ono što se o njemu zna jest da je još prije petnaestak godina kao biskup podržavao ono što danas zovemo ‘Kasperov prijedlog’, odnosno zalagao se za mogućnost podjele Svete pričesti vjernicima u stanju smrtnog grijeha preljuba. Dodao bih ovdje, kako je unatoč činjenici da se vijesti iz Novog Zelanda slabo šire katoličkim medijima, ipak jedno njegovo pismo svećenicima u njegovoj biskupiju odjeknulo u katoličkom svijetu. Naime, u tom pismu je istaknuo da vjernici nisu obavezni klečati za vrijeme pretvorbe na Svetoj misi, što ga je svrstalo među liberalnije prelate u svijetu, i nije mu odmoglo u njegovom unaprjeđenju za kardinala.

Kardinal Dew je za sada uspio skrenuti pozornost na sebe zahvaljujući ovom intervjuu gdje otvoreno traži od sinodalnih oca da promjene ‘jezik’ Crkve kada govori o homoseksualcima. Nedvojbeno je da cilja na Katekizam Katoličke Crkve koji je, usput rečeno, napisan tek prije dvadesetak godina i po mnogima, naročito hrvatski prijevod, je ionako već vrlo blag prema njima. Eh sada, hoće li biti pristran kada bude pomagao Baldissieriu i Forteu u pisanju završnog izvješća Sinode sami možete zaključiti. Ili možda eminentni kardinali kao što su Müller, Sarah, Pell, Napier i drugi samo pretjeruju.