Naslovnica Vatikan Još jedan biser oca Antonia Spadara

Još jedan biser oca Antonia Spadara

1077
0

Zbog Sinode o mladima nekako je ispod radara prošao još jedan biser glavnog urednika La Civiltà Cattolica, oca Antonia Spadara. Naime, uvaženi Isusovac koji često provodi vrijeme u Domu svete Marte u Rimu, nedavno je na Twitteru napisao sljedeće:

Novinari više ne mogu šutjeti o činjenici da postoji kampanja dezinformacijima protiv pape Franje koja povezuje američke i ruske interese. Ne morate čitati samo Antonia Spadaru da to shvatite.

Međunarodna zavjera koja ujedinjuje SAD i Rusiju u pokušaju potkopavanja Pape: jeste li čitali o takvim teorijom bilo gdje, osim u pisanju oca Spadara? Možda i jeste, ako provodite svoje vrijeme pretražujući najmračnije močvare Interneta. Isusovački urednik, koji je postao najglasniji kritičar svakoga tko se usudi staviti pod znak pitanja politiku Svetog oca, očito je obožavatelj teorija zavjere, što je pokazao prošle godine ekscentričnim napadom na američke vjernike koji su, eto, konzervativci.

O njegovoj sada već poznatoj konstataciji, da u teologiji ‘dva plus dva može biti i pet’ da ne govorimo.

Ipak je zabrinjavajuće promatrati ovu vrstu iracionalnih optužbi, pogotovo kada se sjetimo da je otac Spadaro trenutno angažiran kao tajnik povjerenstva za informiranje na Sinodi.

Nije zato iznenađujuće što su novinari iz cijelog svijeta (i to različitog političkog spektra), okupljeni u Vatikanu kako bi izvještavali o Sinodi mladih, izrazili svoje frustracije zbog nedostatka informacija koje dolaze iz Sinodalne dvorane. Naime, odstupajući od prijašnjeg protokola, Vatikan ne objavljuje popis biskupa koji govore tijekom svake sjednice Sinode, ne objavljuje sažetke njihovih govora, a na konferenciji za novinare – kada izlaze u javnost s općenitim informacijama o čemu se govorilo tog dana – biskupi se poimenice niti ni spominju.

Izvor