Naslovnica Crkva Još jedan kardinal traži jasnoću od pape

Još jedan kardinal traži jasnoću od pape

949
0

Kardinal Wim Eijk, nadbiskup Utrechta u Nizozemskoj, pozvao je papu Franju da donese “jasnoću” zbog “sumnji” nastalih nakon objave Amoris Laetitia, oko pitanja pričesti za rastavljene koji su se ponovno civilno ‘vjenčali’ i žive u stanju preljuba.

Kardinal u intervjuu objavljenom u nizozemskom dnevnom listu Trouw – kaže da, prema njegovom mišljenju, “nigdje i nikada” papa nije rekao da se takvi parovi mogu ispovijedati te primiti odrješenje ili svetu pričest. Ipak, zabrinutost koju je istaknuo je slična onoj koju su već ranije iznijeli brojni biskupi, akademici, teolozi, kao i četiri kardinala koji su svoje “dubije” predali Papi, ali bez ikakvog odgovora.

“Nakon dvije sinode o obitelji, papa je objavio Amoris Laetitia. Od tada su posijane sumnje. Mogu li razvedeni i “ponovno vjenčani” katolici sada primati Svetu pričest ili ne? Ono čemu sada svjedočimo, jest da jedna biskupska konferencija odgovora na pitanje na jedan način, dok druga biskupska konferencija ima sasvim drugo stajalište. No, ono što je istina u mjestu “A” ne može odjednom biti neistina u mjestu “B”.

Ljudi su zbunjeni i to nije dobro“, istaknuo je kardinal.

Ne možete mijenjati doktrinu s fusnotama ili u razgovoru s novinarima u avionu. Htio bih da [Amoris] bude pojašnjen“, rekao je.

Dugotrajan nedostatak jasnoće može samo rezultirati neželjenom praksom“, dodao je.

S druge strane, kao dokaz da zbunjenost zaista postoji, nasljednik kardinala Eijka u biskupiji Groningen-Leeuwarden, novi posvećeni biskup Ron van den Hout, otvoreno dopušta da se sveta pričest dijeli “ponovno” vjenčanim katolicima.

Biskup Ron van den Hout izjavio je u nedavnom intervjuu da pitanje svete pričesti za “ponovno vjenčane” katolike nije uopće “važna stvar”, istaknuvši da “Nikada nisam odbio nekoga pričestiti i ne namjeravam to raditi ni u skoroj budućnosti“.

Izvor