Naslovnica Svijet Još jedna tužna vijest na izmaku 2020.

Još jedna tužna vijest na izmaku 2020.

793
0

Nakon žestoke rasprave, argentinski senat je glasao u 4:00 ujutro, kako bi odobrio vladin zakon kojim se legalizira pobačaj. Tisuće pro-life aktivista, noseći svoje plave marame, odnosno “Plavi val” koji obilježava njihov pokret, čekali su vani rezultat. Kad je stigao, najava je bila porazna. Mnogi su plakali od tuge.

S druge strane, mnoštvo okupljenih pristaša pobačaja čekalo je na ulicama kad je najavljeno glasanje – 38 prema 29 uz jedan suzdržan – pristaše pobačaja podivljali su od radosti. Djeca konačno mogu biti legalno pobačena u Argentini!

Kongres je odobrio zakon ranije ovog mjeseca, ovo je deveti put kako su aktivisti za pobačaj pokušali legalizirati pobačaj u Argentini. Tada je pokrenut masivan pokret protiv pobačaja, a više od četiri milijuna ljudi je marširalo u Argentini u znak protesta. Ne samo u Argentini nego i u Gvatemali, Čileu, Dominikanskoj Republici, Meksiku i drugdje.

Mnogi od njih su sinoć očekivali usku pobjedu, a katoličko svećenstvo pozvalo je političare da odbiju zakon – no postoji rašireno razočaranje zbog mlakog odgovora domaćeg sina pape Franje, posebno uzimajući u obzir širok spektar pitanja o kojima često komentira. Snažna većina – gotovo 70 posto – Argentinaca ne podržava pobačaj, a protestanti (evangelističke struje) su se udružili s katolicima kako bi zaustavili prijedlog zakona. Predsjednik Alberto Fernandez, koji je na čelu argentinske lijeve koalicijske vlade, već je davno obećao da će provesti legalizaciju na bilo koji način.

Argentinski pokret za borbu protiv pobačaja sada se okuplja kako bi organizirao otpor. Jedan govornik, obraćajući se ožalošćenima s improvizirane pozornice, obećao je da će se boriti dalje: „Svjedoci smo poraza života. Ali naša se uvjerenja ne mijenjaju.” Pro-life aktivistica Sara de Avellaneda rekla je lokalnim novinama da će se borba protiv pobačaja nastaviti: „Došla sam jer sam morala biti ovdje. Nismo nevidljivi. Ovaj je zakon protuustavan i njegova provedba neće biti laka.

Danas je mračan dan za najugroženiju djecu Argentine, a radosno klicanje, koje je uslijedilo nakon proglašenja zakona kojim se izdaju najmanji od najmanjih, bio je grozan uvid u trajni kolaps dragocjenih kulturnih vrijednosti. Međunarodna novinska agencija Reuters je objavila naslov: “Sestre, uspjele smo.” Ali kako je primijetio Charles Camosy: „Nacrt zakona progurali su muški ministar zdravstva i muški predsjednik koji su snažno vodili kampanju protiv prava nerođenih. Argentinke su većinom bile protiv prijedloga zakona.

Njihova predanost zaštiti ljudskog života bit će tim važnija u danima koji slijede.

A ovako su pravo da ubijaju svoju vlastitu djecu, slavile mlade žene na ulicama Argentine: