Naslovnica Društvo JOVANOVIĆU SVE IDE PO PLANU

JOVANOVIĆU SVE IDE PO PLANU

506
0

Sigurno nikoga nije iznenadila vijest da je Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje dala svoju potpunu podršku zdravstvenom odgoju, pogotovo kada se zna da ga je osobno birala ova današnja vladina garnitura. Farsa s ispunjavanjem uvjeta koje je postavio ustavni Sud se očito nastavlja, nakon što je Agencija za odgoj i obrazovanje objavila svoju kvazi javnu raspravu koja završava sutra. Očigledno je da se ni jedna primjedba na Kurikulum koji su roditelji iznijeli na ovim ‘raspravama’ neće uvažiti pa će Jovanović moći započeti sa zdravstvenim odgojem u slijedećoj školskoj godini u istom obliku, onako kako ga je i započeo. Demokratski standardi su ignorirani, a djeci je nametnut program koji po Ustavu roditelji ne moraju prihvatiti. Možda je vrijeme da roditelji počnu razmišljati o homeschoolingu, odnosno da sami odgajaju i obrazuju svoju djecu doma???
Evo članka koji je HINA objavila o odluci Vijeća, a koji su glavni portali naših dnevnih listova samo prenijeli bez komentara, što pokazuje koliko je ovakva odluka bila očekivana.

 

HINA 11.7.2013
ZAGREB – Kurikulum zdravstvenog odgoja sa svim modulima opravdan je i potreban u hrvatskim školama, priopćilo je danas Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje.  Kao da je to ikad bilo sporno! Svi znamo da se od početka radilo o tome kako provoditi te module.
Vijeće zdravstveni odgoj smatra opravdanim i potrebnim jer je »utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti, jer promiče vrijednosti koje su primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba«, navodi se u Mišljenju o kurikulumu zdravstvenog odgoja Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Koja to znanost i koje vrijednosti? I to prihvatljivo za demokratsku zajednicu a svi znamo da nam je Jovanović dopustio da se malo igramo demokracije.
Vijeće smatra da se mora osigurati interaktivna provedba Kurikuluma kroz različite didaktičko-metodičke oblike i metode rada koji osiguravaju razvoj kurikuluma i njegovo trajno unapređivanje te preporučuje da se u njegovoj primjeni »što više razradi i naglasi onaj njegov dio kojim se osigurava otvorenost za sva mišljenja koja odgovorno jamče skladan razvoj djece i mladih«. Jedva čekam!
Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje o Kurikulumu zdravstvenog odgoja raspravljalo je na sjednici 10. srpnja nakon zamolbe Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta da u tijeku javne rasprave o Kurikulumu Ministarstvu dostavi svoje stručno mišljenje, primjedbe i prijedloge. Pazi ovo: Vijeće je ovome raspravljalo 10. srpnja, a javna rasprava je trebala biti otvorena od 1. do 30. lipnja 2013. godine (naknadno je odlučeno dati roditeljima još malo vremena).

Kurikulum zdravstvenog odgoja u školama se primjenjivao od veljače, a Ustavni sud ukinuo ga je 22. svibnja uz obrazloženje da država nije ispunila proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na »uravnotežen način« uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece. Zar se išta promijenilo po tom pitanju?
Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja, niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Nije, upozorio je, bila provedena ni javna rasprava o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici.
Nakon odluke Ustavnoga suda Ministarstvo je 1. lipnja otvorilo javnu raspravu koja će biti zaključena sutra.

Eto, sutra završava još jedna mala igra demokracije u Hrvata a rezultat se već odavno zna.