Naslovnica Vatikan Kada će završiti prikrivanje i zataškavanje ovih zločina?

Kada će završiti prikrivanje i zataškavanje ovih zločina?

954
0
Prenosimo odlomak iz intervjua nadbiskupa Carlo Maria Vigana za Washington Post u kojem daje detaljne informacije o seksualnim zlostavljanjima, i to homoseksualne naravi, među visoko rangiranim dužnosnicima pri Svetoj stolici, te čak slučaj gdje su žrtve bili maloljetni sjemeništarci unutar samog Vatikana. Pa se pitamo, kada će se prikrivanje i zataškavanje ovih zločina završiti?

Vidite li ikakve znakove da Vatikan, pod papom Franjom, poduzima odgovarajuće mjere za rješavanje ozbiljnih problema zlostavljanja? Ako ne, što nedostaje?

Znaci koje vidim su uistinu zlokobni. Ne samo da papa Franjo ne čini ništa kako bi kaznio one koji su počinili zlostavljanje, on apsolutno ništa ne čini da razotkrije i privede pravdi one koji su desetljećima olakšavali i zataškavali zlostavljanja. Samo da navedem jedan primjer: kardinal Wuerl, koji je desetljećima prikrivao zlostavljanje McCarrick-a i drugih, i čije su ponavljajuće i očite laži očigledne svima koji su obraćali pozornost, morao je podnijeti ostavku u sramoti zbog javnog skandala. Ipak, prihvaćajući njegovu ostavku, papa Franjo ga je pohvalio zbog njegove “plemenitosti”. Kakav je kredibilitet ostavio papa nakon takve izjave?
Ali takvo ponašanje nikako nije najgore. Da se vratim na samit i njegov fokus na zlostavljanje maloljetnika; želim vam skrenuti pozornost na dva nedavna i istinski strašna slučaja optužbi o zlostavljanju maloljetnika tijekom mandata pape Franje. Papa i mnogi prelati u kuriji svjesni su tih optužbi, ali ni u jednom slučaju nije dopuštena otvorena i temeljita istraga. Objektivni promatrač ne može, a da ne posumnja kako se ova strašna djela zataškavaju.
1. Prvi se dogodio unutar samih zidova Vatikana, u malom sjemeništu Pia X.-og, koji se nalazi samo nekoliko minuta hoda od Doma Svete Marte, gdje živi papa Franjo. To sjemenište obučava maloljetnike koji služe kao ministranti u bazilici sv. Petra i na papinskim misama.
Jedan od sjemeništaraca, Kamil Jarzembowski, cimer jedne od žrtava, tvrdi da je bio svjedok desetaka incidenata seksualnog zlostavljanja. Sa još dvojicom sjemeništaraca, on je prokazao zlostavljača, najprije osobno, svom nadređenom, zatim pismeno kardinalima, a konačno 2014., ponovno u pisanom obliku, samom papi Franji. Jedna od žrtava bio je dječak, navodno zlostavljan pet uzastopnih godina, počevši od svoje 13. godine. Navodni napadač bio je 21-godišnji bogoslov Gabriele Martinelli.
Sjemenište je u nadležnosti biskupije Como, a preliminarna istraga povjerena je sudskom vikaru don Andreu Stabellini, koji je pronašao dovoljno dokaza za nastavak daljnje istrage. Dobio sam informacije iz prve ruke da su mu njegovi nadređeni zabranili nastavak istrage. On može sam svjedočiti, a ja vas potičem da ga ispitate. Molim da smogne hrabrosti da s vama podijeli ono što je tako hrabro podijelio sa mnom.
Uz gore navedeno, saznao sam kako su se vlasti Svete Stolice bavile ovim slučajem. Nakon što je don Stabellini prikupio dokaze, slučaj je odmah zataškao tadašnji biskup Comoa Diego Coletti, zajedno s kardinalom Angelom Comastrijem, generalnim vikarom pape Franje za Vatikan. Istovremeno, kardinal Coccopalmeri, tadašnji predsjednik Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove, kojega je konzultirao don Stabellini, oštro ga je upozorio da obustavi istragu.
Možda se pitate kako je ovaj strašni slučaj završio. Biskup Como uklonio je don Stabellinija s mjesta sudskog vikara; zviždač, sjemeništarac Kamil Jarzembowski, izbačen je iz sjemeništa; dvojica kolega sjemeništaraca koji su mu se pridružili u prijavljivanju napustili su sjemenište; a navodni zlostavljač, Gabriele Martinelli, zaređen je za svećenika u srpnju 2017. godine. Sve se to dogodilo unutar zidina Vatikana, a ni jednom riječju nije spomenuto za vrijeme samita.
Samit je stoga bio strašno razočarenje, jer je licemjerno osuđivati zlostavljanja maloljetnika i tvrditi da suosjećaju sa žrtvama, dok istovremeno odbijaju iskreno suočavanje s činjenicama. Duhovna revitalizacija svećenstva je nužna i hitna, ali ono će u konačnici biti neučinkovito ako nema spremnosti za rješavanje stvarnog problema.

U sljedećem članku prenijet ćemo svjedočanstvo nadbiskupa Vigana u kojem za zlodjela direktno optužuje sadašnjeg zamjenika Državnog tajnika nadbiskupa Edgara Pena Parra.

Izvor