Naslovnica Papa Franjo Kada papa govori o “masonima, antiklericima i sotonistima”

Kada papa govori o “masonima, antiklericima i sotonistima”

3466
0

Nije tajna da se izjave pape Franje, pa čak i njegove ‘jutarnje propovijedi’ u domu Svete Marte, često selektivno odabiru i prezentiraju medijima.

Ipak, ponekad procure izvorne snimke nekih govora pa javnost dobije priliku saznati malo više o mislima Svetog oca, pogotovo kada govori neslužbeno.

Kada je papa Franjo nedavno posjetio Torinsko platno, posjetio je i središnju kuću salezijanskog reda u Valdoccu. U bazilici Marije Pomoćnice održan je susret između Pape i salezijanaca u spomen na 200. godina rođenja njihovog utemeljitelja, svetog Ivana Bosca, koji je sahranjen u toj bazilici.

Te iste večeri uslijedio je skup s mladima na središnjem trgu Piazza Vittorio u Torinu. Međutim, ono što je Papa govorio u bazilici nije bilo uključeno u službeni tekst govora pape tog dana, pa tako i nije pronašlo svoj put do mainstream medija. Naime, poglavar Katoličke crkve je govorio o “masonima, tvrdokornim antiklerikalnim krugovima i sotonistima”, što valjda ne ulazi u priču koju vatikanski dužnosnici, odnosno PR-ovci, žele prezentirati medijima.

A Papa je tada objasnio svim nazočnima kako je krajem 19. stoljeća Torino bio središte masonstva i sotonizma. Pa citiramo:

U ovoj zemlji krajem 19. stoljeća bili su najgori uvjeti za odgoj mladih. Ovaj dio Italije bio je pun slobodnih zidara, ni sama Crkva nije mogla ništa učiniti; bio je pun tvrdokornih antiklerika, pa čak i sotonista. To je bio jedan od najružnijih trenutaka u povijesti Italije.

Međutim, ovo mračno poglavlje u povijesti, rekao je Papa, dalo nam je iznenađujuće veliki broj svetaca koji su se pojavili u isto vrijeme ne samo u Torinu nego u cijelom Pijemontu. Pojavu svetaca papa Franjo je doveo u izravnu vezu s masivnom prisutnošću slobodnog zidarstva, antiklerikalizma i sotonizma. Povećani broj svetaca je bio odgovor na ova tmurna vremena.

Ako želite- eto vam lijepe domaće zadaće: razmislite koliki su sveci rođeni u tom razdoblju! Zašto? Zato što su znali da moraju plivati protiv struje ondašnje kulture, odnosno načina života. […] Sjetite se svetaca ove zemlje i što su učinili!

Izvor