Naslovnica Društvo Kada redovnice nastupaju

Kada redovnice nastupaju

2211
0

Teresa Forcades, španjolska benediktinka i ikona njihove ljevičarske scene, još nije ni stigla u Hrvatsku kako bi nastupila na 2. FALIŠ-u, festivalu ‘alternative i ljevice’ a njezin lik i djelo su se već počeli pojavljivati u medijima. Kada se pojavi biti će sigurno obasuta zahtjevima za intervjue, možda dobije priliku provesti i jedno nedjeljno popodne s Aleksandrom Stankovićem. Kakogod bilo, ljevičarski mediji, odnosno svi mainstream mediji će biti ushićeni njezinom retorikom.

Evo kako je Jutarnji najavio njezin nastup:

U Šibeniku 3. rujna počinje Festival alternative i ljevice, koji će trajati tri dana. Prošle godine glavna je zvijezda bio Tariq Ali, a najzvučnije ime 2. FALIŠ-a je časna sestra ljevičarka Teresa Forcades.
Teresa Forcades, 48-godišnja benediktinka, neočekivana je ikona španjolske ljevice- na skupovima, predavanjima i televizijskim emisijama propagira neovisnost Katalonije, nacionalizaciju banaka i energetskih kompanija te izlazak iz NATO-a. Kritizira farmaceutske industrije, a posebice se istakla 2009. kada je tvrdila, i to znanstveno i potkrijepila, da cjepivo protiv svinjske gripe koje je tada bilo na tržištu nije bilo dovoljno testirano. Studirala je medicinu u Španjolskoj i Americi, a na Harvardu je magistrirala teologiju. Boravi u malom samostanu Sant Benet, u planinama, pedesetak kilometara sjeverno od Barcelone.

Kako je rekla u jednom intervjuu, uzor joj je Gandhi, “mada joj se djelomično dopadaju i dijelovi ideologije pokojnog Huga Chaveza i Eva Moralesa”. Također, ne skriva da je za revoluciju, za drastičnu promjenu društva. Svoj je plan podijelila u deset točaka, među kojima je, posve netipično za redovnicu, i stav da se “poštuje čovjekovo pravo da sa svojim tijelom radi što hoće, pa i ženino pravo na abortus”. No, to je dodatno pojasnila: “Ne zalažem se za pravo na abortus općenito, već samo u određenim okolnostima. Žena koja je silovana i začela, može traumu na koncu preživjeti na način da je ta nesreća ojača kao osobu, može trudnoću naposljetku prihvatiti kao blagoslov u svom životu i odlučiti roditi. No, ako to nije slučaj, ne mogu osuđivati ženu koja je odlučila ne roditi.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će naš Glas Koncila reagirati na njezin nastup. Budući da se festival održava u Šibeniku, ovih dana često spominjani biskup Ivas bi također imao nešto za reći. Kako je on već postao omiljen u našim medijima mogao bi dati jednu pravu, svjetsku rekao bih, ekskluzivu. Naime, kako Katekizam (2272) lijepo piše da je „Formalna suradnja u vršenju pobačaja teški grijeh. Crkva taj prijestup protiv ljudskoga života kažnjava zakonskom kaznom izopćenja“, jedna javno proglašena ekskomunikacija s oltara šibenske katedrale bila bi prava vijest. Znam da se riječ ‘suradnja’ može različito tumačiti, ali ne bi bilo prvi put da je izopćenje izrečeno javnim zagovarateljima pobačaja, dosad uglavnom političarima. Ako ništa drugo, barem bi uzoriti biskup Ivas mogao javno dati svim svećenicima do znanja da dotičnoj časnoj sestri ne smiju podijeliti sakrament Svete pričesti (što bi ionako trebalo biti svima jasno), pa da časna Teresa zapamti svoj posjet Lijepoj našoj. A mediji bi barem onda mogli i nešto konkretno napisati o našoj vjeri.