Naslovnica Crkva Kako dišu afrički biskupi?

Kako dišu afrički biskupi?

751
0

U nedavnom članku smo dali kratki prikaz kako ‘dišu’ neki novi europski kardinali. Danas donosimo osvrt na pastoralno pismo jedne afričke biskupske konferencije pa sami prosudite čija Crkva je zdravija.

Biskupska konferencija Kameruna nedavno je objavila pastoralno pismo kojim se osuđuje slobodno zidarstvo, Rozenkrojcerstvo, okultne prakse i vračarstvo, te je pozvala sve katolike da se suprotstave takvim skupinama i uvjerenjima. Potpisivanje ovog teksta je jedno od prvih javnih djela novoimenovanog predsjednika nacionalne biskupske konferencije, biskupa Abrahama Biala Komea iz Bafanga (zapadni Kamerun). I ostali kamerunski biskupi su bez iznimke podržali tekst putem svojih nacionalnih konferencija.

Biskupi su jasno očitovali svoju zabrinutost zbog sve većeg uspjeha ovih antikršćanskih pokreta, koji se ne ustručavaju pokazati svoju nespojivost s Katoličkom Crkvom.

“U ovom trenutku, u nekim župama naših biskupija, u župnim vijećima, pa čak i u nekim dijecezanskim organizacijama, sve je više ljudi na odgovornim položajima koji su istodobno pripadnici slobodnog zidarstva, društva rozenkrojcera, ili se bave vračanjem, a sakramenti koje je Isus Krist povjerio našoj Svetoj Majci Crkvi dijele im se bez ikakvih skrupula”, napisali su biskupi. Ovakva situacija ‘zahtijeva pojašnjenje’.

Njihove riječi jasno pokazuju kako ove prakse onemogućavaju dostojno primanje Svete pričesti sve dok se povezanost s tim organizacijama ili praksama ne prekine.

Kako su biskupi objasnili, “u ime naše dužnosti da podučavamo, dajemo vam ovo pastoralno pismo ne samo kako bi vas podsjetili na glavne crte Učiteljstva o slobodnom zidarstvu, rozenkrojcerima, i vjeri u vradžbine, nego kako bi vam dali pastoralne smjernice za prosvjetljenje i održavanje vaše vjere u Isusa Krista, koji je umro i uskrsnuo od mrtvih.”

Biskupi su također apelirali na obične vjernike “da neprestano potvrđuju vjeru u Isusa Krista koji je umro i uskrsnuo, da budu mudri i ne dopuste da se uvuku u ova učenja koja su u suprotnosti s kršćanskom vjerom.”

Pastoralno pismo biskupa Kameruna dolazi u pravo vrijeme, osobito što se tiče vračanja i vještičarenja, jer barem jedan od ciljeva nadolazeće Sinode za Amazonu, kako je izloženo u nedavno objavljenom radnom dokumentu (Instrumentum laboris), jasno upućuje na vrednovanje i promicanje tradicionalnih izvornih obreda i lijekova, iako su oni često isprepleteni ili čak identični s vračarstvom i panteističkim obredima. Time se promiče i relativizam, koji je zaštitni znak slobodnog zidarstva.

Jedan misionar u Africi nedavno je izrazio svoju zabrinutost da će amazonska sinoda doslovno potkopati tlo pod nogama katoličkih svećenika, jer promovira “tradicionalne” prakse kojima se vraća sve veći broj Afrikanaca, a svećenicima postaje sve teže odvojiti ih od idolopoklonskih čina.

Ovo nije prvi put da su afrički biskupi jasno progovorili protiv slobodnog zidarstva, rozenkrojcera i vračanja. U svibnju 2018., na primjer, biskupska konferencija Obale Bjelokosti objavila je dokument od 53 stranice u kojem se objašnjava nespojivost između katoličanstva i slobodnog zidarstva, također nudeći savjete vjernicima kako da se odupru iskušenju i ne upadnu pod njegov utjecaj. Također su osudili “relativizam” koji je svojstven slobodnom zidarstvu i njegovom viđenju Isusa Krista kao iznimnog čovjeka, ali ne i Sina Božjega. Posebno su podsjetili da se položaj Katoličke Crkve u pogledu slobodnog zidarstva nikada nije mijenjao i da je Kodeks kanonskog prava iz 1983. potvrdio “negativnu prosudbu Crkve” u odnosu na masonske udruge:

1. Negativni sud Crkve o masoneriji ostaje nepromijenjen, jer su masonski principi nepomirljivi s učenjem Crkve.
2. Katolici koji pristupe masonima u stanju su teškog grijeha i ne mogu primati Svetu Euharistiju.
3. Niti jedna lokalna Crkvena vlast nema kompetenciju omalovažiti ovu odluku Svete Kongregacije.

Izvor 1

Sa drugog kontinenta pak stižu oprečne vijesti. Prema navodima jednog australskog svećenika Australska katolička biskupska konferencija dozvoljava katolicima da postanu članovi slobodnog zidarstva Australije od 2016 godine.

Svećenik Kerryu Costigan, koji je i sam bio član masonske lože, tvrdi da su masoni Australije tražili od Biskupske katoličke konferencije Australije, da se očituje u svezi njihovih članova koji su ujedno i katolici. Tadašnji odgovor Biskupije bio je “bilo koji katolik može pristupiti slobodnom zidarstvu koje postoji u Australiji, dok god mu to njegova savjest dopušta.”

Costigan je naglasio također da u tom odgovoru Biskupska konferencija traži da se članstvo u loži drži tajnim i bez publiciteta. Glasnogovornik Australske biskupske konferencije potvrdio je kako je bilo više razgovora s masonima zadnjih godina, ali da izjava oca Costigana nije u potpunosti točna. Ostaje pitanje- što je točno?

Izvor 2