Naslovnica Svijet Kako riješiti krizu hijerarhije u njemačkoj Crkvi?

Kako riješiti krizu hijerarhije u njemačkoj Crkvi?

924
0

Stephan Ackerman, biskup iz Tiera u Njemačkoj, nedavno se, još jednom u intervju za tamošnje medije, otvoreno zalagao za promjene crkvenog učenja o vanbračnom seksu, homoseksualnim zajednicama i odnosu prema razvedenim vjernicima. Protiv njegovog stava i nekih kolega koji ga podržavaju, ipak su ustali neki drugi biskupi, kao što su Heinz Joseph Algermissen iz Fulda i Konrad Zdarsa iz Augsburga, a zanimljiv osvrt o krizi u njemačkoj hijerarhiji dao je dr. Jeff Mirus u svojoj kolumni za CatholicCulture.org. Evo nekih odlomka:

Učinkovito ubrzanje katoličke obnove i nove evangelizacije zahtijeva nultu toleranciju Crkve prema dokazanim heterodoksnim biskupima. Da, moderni episkopat je postao zdraviji tijekom posljednjih dvadeset godina, nakon što su modernizam i sekularizam iz 1970-ih i 1980-ih oslabili. Da, sada je veća vjerojatnost kako će ozbiljno manjkavi biskupi biti tiho smijenjeni ili poslani u mirovinu nego što je to bilo sa prijašnjom generacijom. No, danas većina ljudi još nije doživjela da je jedan papa odlučno uklonio heretičkog biskupa sa svog položaja.

Ako su navodi iz intervjua točni, biskup Ackermann morao bi biti ozbiljno osumnjičen za herezu. Iako bi to mogao negirati kod saslušanja, čini se kako je on uvjeren da je nekoliko definicija katoličke doktrine pogrješno i da ih treba mijenjati u kontradiktornom smjeru. Ovo je izuzetno ozbiljan problem, a htio papa Franjo prihvatiti ovaj izazov ili ne, on je moralno obvezan prema svojoj službi učiniti sve što je u njegovoj moći da odgovori na njega. Između ostalog, Franjo je upravo pohvalio papu Pavla VI. za njegovu hrabrost u protivljenju ‘većini’ kada je jasno podučavao o ljepoti braka i zla kontracepcije.

Dakle, postavlja se pitanje: Je li Crkva sada dovoljno zdrava da Papa može javno povući biskupa iz službe bez stvaranja ogromnog kolegijalnog raskola? Kolegijalnost je važna vrijednost za papu Franju, kao što bi i trebalo biti, ali kolegijalnost ne može funkcionirati ako njezini članovi nisu pravovjerni, jer svi oni dobivaju svoju jurisdikciju od Petrova nasljednika.

Ostatak teksta možete čitati na gore navedenom linkom.