Naslovnica Papa Franjo Kako se to papa ispovijeda- video

Kako se to papa ispovijeda- video

2986
0

Već smo navikli na spontanost papa Franje, no još uvijek uspijeva s njom iznenaditi i svoje najbliskije suradnike. Ovaj put je uspio potpuno zbuniti svog voditelja liturgijskog slavlja, Msgr Guido Marinia koji ga je pratio do ispovjedaonice u kojoj je papa trebao ispovijedati. No u jednom trenutku papa se odlučio i sam ispovjediti i tako iznenadio Marina ali i svećenika kojemu se papa uputio.

 

 

Možda nam nedavne papine riječi o ispovijedi mogu objasniti ovu spontanu i simpatičnu gestu:

Sakrament pomirenja je Sakrament ozdravljenja. Kad idem na ispovijed, idem se izliječiti: ozdraviti dušu i srce od nečega što nije dobro. …Oproštenje nije plod naših napora, nego je dar; ono je dar Duha Svetoga, koji nas ispunja milosrđem i milošću koja trajno izvire iz otvorena srca raspetoga i uskrsloga Gospodina Isusa. Potom nas podsjeća da mir možemo steći jedino ako se u Gospodinu Isusu izmirimo s Bogom i s braćom. A to smo u srcu svi iskusili kad s teretom u duši i žalosni idemo na ispovijed… Kad iskusimo Isusovo oproštenje, onda smo u miru; s vrlo ugodnim mirom u duši, koji može dati jedino Isus; samo On!

Svećenik s ljubavlju i nježnošću prihvaća ispovijed i oprašta u Božje ime – objasnio je Papa te dodao:
I s ljudskoga gledišta, dobro je govoriti s bratom da se čovjek oslobodi tereta, te svećeniku reći sve ono što opterećuje srce: čovjek osjeća da se rasteretio pred Bogom, Crkvom i bratom. Ne bojte se ispovijedi! Kad netko čeka u redu za ispovijed, i osjeća sve te stvari – također i stid – ali potom se nakon ispovjedi i odrješenja, osjeća slobodnim, velikim, laganim, lepršavim i sretanim. A u tomu i jest ljepota ispovijedi.

Želio bih vas upitati; ali neka svatko odgovori u sebi, u svojem srcu: „Kad si se posljednji put ispovjedio ili ispovjedila? Neka svatko razmisli. Prije dva dana, dva tjedna, dvije godine, dvadeset, četrdeset godina? Neka se svatko prisjeti i sam si odgovori kad se posljednji put ispovjedio. A ako je prošlo puno vremena, ni dan više ne čekaj: idi na ispovijed, svećenik će biti dobar. U ispovjedaonici te čeka Isus, On je bolji od svećenika i s velikom te ljubavlju prihvaća. Budi hrabar i idi na ispovijed.

(izvor: Radio Vatikan)