Naslovnica Svijet Kako ”sinodalno glasanje” brzo može prouzrokovati raskol

Kako ”sinodalno glasanje” brzo može prouzrokovati raskol

537
0

Anglikanska crkva u Australiji podijelila se oko pitanja je li brak moguć isključivo između muškarca i žene.

Novoosnovana biskupija Južnog križa službeno je pokrenuta u Canberri u nedjelju, a bivši sydnejski anglikanski nadbiskup Glenn Davies imenovan je njezinim prvim biskupom.

“Mislim da ćete vidjeti da će biskupija Južnog križa imati značajan utjecaj”, rekao je 71-godišnjak za Sydney Morning Herald, rekavši da mnogi anglikanci smatraju da se australska crkva udaljila od učenja Biblije.

Primas Anglikanske crkve Australije, nadbiskup Adelaide Geoffrey Smith, označio je ovaj potez kao “zbunjujući” u izjavi objavljenoj u četvrtak.

Sastanak Generalne sinode “održan u svibnju ove godine jasno je potvrdio stajalište da je brak (moguć) samo između muškarca i žene, a odbio je potvrditi istospolni brak”, rekao je nadbiskup Smith.

“Stoga je zbunjujuće da vođe ovog odcjepljenog pokreta kao razlog za ovu novu denominaciju navode neuspjeh Generalne sinode da izričito izrazi mišljenje protiv blagoslova istospolnih brakova.”

Međutim, pokušaj sidnejske nadbiskupije da potvrdi da je brak moguć samo između muškarca i žene, tijesno je odbačen na sinodi u svibnju, što je izazvalo upozorenja o opasnosti od raskola.

Primjetno je da je izjavu kojom se podupire tradicionalni pogled na brak usvojila skupština laika sa 63 glasa za i 47 protiv, a skupština klerika sa 70 glasova za i 39 protiv. Ali biskupi su iskoristili svoje pravo veta odbacivši izjavu s 12 protiv 10 glasova, objavio je Sydney Morning Herald. Dva su biskupa bila suzdržana.

To je dovelo do optužbi da biskupi nisu bili u kontaktu s lokalnim anglikanskim vjernicima.

Tasmanijski anglikanski biskup Richard Condie, koji podržava novu biskupiju Južnog križa, rekao je za Herald Sun 17. kolovoza da će nezadovoljni anglikanski kler i laici koji “više ne mogu sjediti pod autoritetom svog biskupa” biti privučeni u novu biskupiju.

Izvor