Naslovnica Crkva Kako zapravo izgleda misa zornica

Kako zapravo izgleda misa zornica

537
0

Mise Rorate predstavljaju tradicionalnu adventsku pobožnost u kojoj se mise u čast Blažene Djevice Marije u razdoblju došašća služe neposredno prije zore. U mnogim slučajevima obitelji i pojedinci putuju sat ili više vremena, ustajući i stižući vrlo rano na ovu zadivljujuće lijepu misu. Međuigra svjetla i tame govori o značenju došašća i dolasku Svjetla svijeta.

Misa je dobila svoj naslov, Rorate, zbog riječi iz knjige proroka Izaije (45, 8), koje su ulazna riječi pjesme Rorate Caeli:

„Rosite, nebesa, odozgo, i oblaci, daždite pravednošću. Neka se rastvori zemlja da procvjeta spasenje da proklija izbavljenje!“.

Misa Rorate je osvjetljena samo svjetlošću svijeća. Budući da je riječ o zavjetnoj misi Mariji u čast, umjesto adventske ljubičaste nosi se bijelo ruho. U slabo osvijetljenom ambijentu, svećenici i vjernici pripremaju se da počaste Svjetlo svijeta koje će se uskoro roditi i prinose hvalu Bogu za Gospin dar. Kako se misa nastavlja i približava se izlazak sunca, crkva postaje sve svjetlija, obasjana suncem kao što je naša vjera obasjana Kristom.

Čitanja i molitvena pretslovlja mise predviđaju proročanstvo o Djevici koja će roditi Sina zvanog Emanuel, i pozivaju sve da otvore svoja srca i svoja društava kako bi pustili Krista Kralja da uđe; tražeći milost za primanje vječnog života po zaslugama Utjelovljenja i spasonosnog uskrsnuća našeg Gospodina.

Izvor