Naslovnica Svijet Kanadski domoroci poručili papi – isprika nije dovoljna, želimo novac!

Kanadski domoroci poručili papi – isprika nije dovoljna, želimo novac!

874
0

Vodeća organizacija kanadskih Inuita inzistira na tome da je isprika pape Franje bila nedovoljna, pozivajući Katoličku Crkvu da pruži novčanu odštetu.

Isprika pape Franje “samo je jedan korak prema pomirenju”, objavio je Nunavut Tunngavik Inc. (NTI) u izjavi nakon papine izjave žalosti ovog tjedna, zbog načina na koji su mnogi kršćani “podržavali kolonizatorski mentalitet sila koje su tlačile autohtoni narod.”

“Konačno se čulo za Inuite i priznalo njihovo iskustvo”, rekao je Aluki Kotierk, predsjednik NTI-ja, koji je poslao delegaciju od 55 Nunavutskih Inuita u Edmonton kako bi svjedočili papinoj isprici.

Sada je NTI pozvao Kanadsku konferenciju katoličkih biskupa da osigura financiranje Zaklade Nunavut Tunngavik za programe kulture i liječenja za Inuite iz Nunavuta na koje je negativno utjecalo njihovo vrijeme provedeno u internatskim školama.

NTI nije jedina domorodačka skupina koja traži novčanu odštetu od Katoličke crkve za pogreške iz prošlosti.

U lipnju je Charlie Angus, član parlamenta iz Nove demokratske stranke (NDP), rekao da papine riječi isprike zvuče prazno i da ih treba financijski poduprijeti.

“Tuga nije priznanje krivnje. Svatko može biti tužan zbog smrti djece”, rekao je Angus u izjavi. “On mora preuzeti odgovornost za politiku koja je uzrokovala te smrti. Vrijeme je da se ispriča, preda dokumente i plati novac.”

Izvor