Naslovnica Crkva Kard. Burke o svetom Ivanu Pavlu II.

Kard. Burke o svetom Ivanu Pavlu II.

907
0

Iz intervjua objavljenom u National Catholic Register:

Mnogi kažu da je njegova najpoznatija ostavština to što je pomogao rušenju komunizma, ali može li se reći da se zapravo njegova teologija tijela ili njegova zauzetost protiv kulture smrti trebaju smatrati njegovim najvažnijim djelom?

Vjerujem da je to istina … u svako ljudsko srce upisan je zakon, mi ga zovemo prirodni zakon, koji nas uči da nam je Bog omogućio ovakav način da shvatimo istinu o ljudskom životu, o njegovoj nepovredivosti, istinu o braku i obitelji, istinu o savjesti. Njegovo najveće učenja, jedan od najspektakularnijih dokumenata koje je proizveo, bio je Evangelium vitae (o vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života). Ako ste to pročitali, naći ćete tamo izlaganje o prirodnom zakonu, a zatim, naravno, kako je naš Gospodin govori prvo kroz Sveto pismo, a zatim po utjelovljenju kroz Sina Božjeg. On [Ivan Pavao II.] rasvjetljuje sve to i pomaže nam razumjeti dubinu istine koju je Bog upisao u naša srca.

Dakle- da, on je imao taj ogroman utjecaj, ali razlog zašto je bio toliko moćan u pobjedi nad komunizmom i svim tim ideologijama je zato što je bio toliko učinkovit učitelj Istine, a Istina uvijek otkriva one ideologije u kojima postoje laži, te stoga, i zbunjenost i razaranja koje uzrokuju.