Naslovnica Crkva Kardinal Arinze: Sveta pričest se ne može dijeliti poput kolača ili piva

Kardinal Arinze: Sveta pričest se ne može dijeliti poput kolača ili piva

810
0

Sveta pričest je isključivo za katolike u stanju milosti, a nije nešto što se dijeli između prijatelja poput piva ili kolača, rekao je bivši viši savjetnik dvojice papa.

Nigerijski kardinal Francis Arinze izjavio je da bi bilo kakvi potezi koji bi davali veći pristup Svetoj pričest razvedenim i ‘ponovno’ vjenčanim katolicima te supružnicima katolika koji nisu vjernici predstavljalo “ozbiljan” izazov učenju Crkve o Euharistiji.

U intervjuu za Catholic News Service, implicitno je prigovorio tumačenju papa Franjine apostolske pobudnice “Amoris Laetitia” iz 2016. godine, prema kojem bi se razvedenim i ponovnim vjenčanim katolicima koji u nekim okolnostima nisu primili poništenje braka omogućilo primanje Svete pričesti.

Ako je osoba razvedena i ponovno vjenčana (bez poništenja prvog braka), onda postoji problem“, rekao je kardinal Arinze, dodavši kako je Isus učio da su takve zajednice preljubničke.

Nismo mi stvorili ovo (učenje)“, rekao je osamdesetpetogodišnji kardinal, koji je služio kao čelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata pod Ivanom Pavlom II. i sada umirovljenim papom Benediktom XVI. “Krist je to rekao.

Ne možemo biti milosrdniji od Krista”, nastavio je. “Ako netko od nas kaže da ima dopuštenje od Krista da promijeni jednu od glavnih točka koje nam je Krist dao u Evanđelju, htjeli bismo vidjeti tu dozvolu i potpis.

Vidite da to nije moguće”, rekao je. “Čak ni ako se svi biskupi slože, to ne može biti tako. Ovo je prilično ozbiljno, jer se tiče same vjere u Svetu Euharistiju i također u nerazrješivost braka između kršćana koji su živjeli zajedničkim životom te ih nikakva ljudska sila ne može rastaviti. To je prilično ozbiljno.

U svom intervjuu u Buckfast Abbey, benediktinskom samostanu, kardinal Arinze je također rekao da dijeljenje pričesti protestantima koji su supružnici rimokatolika ne može biti pitanje gostoprimstva.

Važno je shvatiti da “Sveta Euharistija nije naše privatno vlasništvo koje možemo podijeliti s našim prijateljima“.

Euharistijsko slavlje mise nije ekumenska služba. To nije okupljanje onih koji vjeruju u Krista i koji će izmisliti molitvu za tu prigodu, to je slavlje Kristova otajstava koji je za nas umro na križu, koji je kruh pretvorio u svoje tijelo i vino u svoju krv i rekao apostolima da to čine njemu na spomen.

Euharistijsko slavlje Mise je slavlje zajednice vjernika – onih koji vjeruju u Krista, sjedinjenih u vjeri i u sakramentima te u crkvenom zajedništvu… crkvenom jedinstvu sa svojim župnikom, s biskupom i Papom. Ova zajednica slavi Svetu Euharistiju. Svatko tko nije član te zajednice u to uopće nije uključen“, rekao je, dodavši da ako protestanti žele primiti Svetu pričest u katoličkim crkvama onda bi trebali postati katolici.

“Dođite, primit ćemo vas u Crkvu, i zatim možete primiti Svetu pričest sedam puta tjedno. Inače ne može”, istaknuo je kardinal Arinze.

Izvor