Naslovnica Vatikan Kardinal Baldisseri neće odstraniti akronim “LGBT mladež” iz radnog dokumenta sinode

Kardinal Baldisseri neće odstraniti akronim “LGBT mladež” iz radnog dokumenta sinode

1068
0

I dok se ovih dana u Vatikanu iščekivalo otvaranje još jedne biskupske sinode, osjećao se svojevrstan déjà vu jer je kardinal Lorenzo Baldisseri ponovno u centru pažnje, a na prvoj press konferenciji već su pali neki oštri tonovi.

Naime, kardinal Baldisseri, glavni tajnik biskupske sinode zadužen za organizaciju predstojeće Sinode mladih u Vatikanu, izjavio je da neće odstraniti akronim “LGBT mladež” iz radnog dokumenta sinode iako u pripremi samog dokumenta mladi nisu niti tražili njegovo uključivanje.

Posjetimo da Sveta Stolica nikada nije koristila akronim “LGBT” u službenim dokumentima Vatikana.

Promatrači primjećuju da bi to moglo značiti legalno priznanje ovog akronima koji su izmislili homoseksualni i transrodni pokreti.

Ovo pitanje je značajno jer vlada sve veća zabrinutost da se ova sinoda koristi kao sredstvo za opće prihvaćanje homoseksualnog načina života unutar Crkve. Tu zabrinutost pojačava činjenica da je nova apostolska konstitucija o strukturi sinode, objavljena prije dva tjedna, potvrdila da će konačni dokument sinode, ako ga Papa odobri, postati dio redovnog učiteljstva Crkve. To znači da bi akronim “LGBT” mogao u buduće biti uklopljen u papinsko učiteljstvo Rimokatoličke Crkve.

Zabrinutost je dodatno pojačana činjenicom da je frakcija unutar Izvanredne sinode i Sinode obitelji iz 2014. godine kroz svoje privremeno izvješće nastojala uvesti promjene u učenju Crkve o homoseksualnosti, objavljujući dokument medijima prije nego što su ga sinodalni oci vidjeli ili pregledali. U to vrijeme, novinar Sandro Magister izjavio je kako ovakav rasplet “ne bi bio moguć bez niza vješto obrađenih poteza onih koji su imali i imaju kontrolu nad procedurama”.

“Gledajte, ne uklanjamo ništa”, ponovno je istaknuo kardinal Baldisseri juče. “Sinodalni oci će o njemu raspravljati članak po članak.”

Pa će onda slijediti glasanje – i potom se vraćamo na isti cirkus s kojim je zaključena Sinoda o obitelji.

Izvor