Naslovnica Crkva Kardinal Brandmüller: “Katolička Crkva: Kamo ideš?”

Kardinal Brandmüller: “Katolička Crkva: Kamo ideš?”

805
0

Povijest Crkve uči nas da se “istina ne mora nužno nalaziti na strani većine”, već “manjine koja je doista živjela i svjedočila vjeru”, rekao je kardinal Walter Brandmüller, jedan od četvorice kardinala potpisnika “dubia”.

Govoreći na simpoziju “Katolička Crkva: Kamo ideš?“, kardinal Brandmüller je rekao da “kada katolici en masse smatraju legitimnim mogućnost ponovnog vjenčanja nakon razvoda ili korištenje kontracepcije… to nije masovno svjedočenje vjere, već masovno odstupanje od nje”.

U svom razmatranju o eseju Johna Henryja NewmanaO savjetovanju vjernika u doktrinarnim pitanjima” iz 1859., Brandmüller, predsjednik emeritus Papinskog odbora za povijesne znanosti, naglasio je ulogu laika u doktrinarnim pitanjima te nastojao razlikovati ono što je pravi sensus fidei (osjećaj vjere) vjernika od onog što on nije.

“U povijesti Božjeg naroda često nije bila većina već manjina ta koja je uistinu živjela i svjedočila vjeru”, rekao je. “Iskustvo Crkve pokazuje da ponekad istina vjere nije sačuvana naporom teologa ili podučavanjem većine biskupa, nego u srcima vjernika”.

Sensus fidei fidelium, nastavio je Brandmüller, izražava se mnogo više u autentičnim inicijativama poput masovnih demonstracija kao što su “Manif pour tous” u Francuskoj (pandam našega U ime obitelji), inicijativi milijuna vjernika koji su podnijeli molbu papi Franji kako bi se razjasnila zbrka nastala nakon objavljivanja Amorisa Laetitia, Hodu za život u Sjedinjenim Državama ili lancu ljudske krunice u Poljskoj i drugim mjestima širom svijeta.

“Vrijeme je da Učiteljstvo posveti veću pažnju ovom svjedočenju vjere”, rekao je.

Cijelo predavanje (na engleskom) možete pronaći ovdje: