Naslovnica Crkva Kardinal Brandmüller: nepoznavanje doktrine je razlog kaosa u Crkvi

Kardinal Brandmüller: nepoznavanje doktrine je razlog kaosa u Crkvi

1357
0

Nepoznavanje katoličke doktrine među biskupima i teolozima je, prema mišljenju kardinala Waltera Brandmüllera, glavni razlog za trenutni “kaos” u Crkvi. Zbog aktualne interne crkvene rasprave o braku i obitelji, u opasnosti se našla” čistoća Katoličke doktrine”, rekao je njemački kardinal i crkveni povjesničar za talijanski list Il Foglio. Augsburški crkveni povjesničar Brandmüller služio je kao predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti od 1998.-2009. godine, a od studenog 2010. -e je i član Kardinalskog zbora.

Kod biskupa, propovjednika, vjeroučitelja i “naročito među profesorima moralne teologije” često prevladava nedostatak znanja ili nejasnoća o doktrini, požalio se Brandmüller. Novonastalu konfuziju samo pogoršavaju biskupi koji tvrde da katolički moralni nauk nije u skladu s današnjim vremenom.

Brandmüller se također osvrnuo na izjavu Stephana Ackermanna, biskupa iz Triera, o obnovi moralnog i spolnog učenja (vidi ovdje i ovdje). Ackermann bi mogao imati pravo ako je mislio kako bi vjernike trebalo više motivirati za život u skladu s katoličkim naukom te ga bolje objasniti. S druge strane je u krivu ako je htio reći da katoličke doktrine više nisu u skladu s našim vremenom, upozorio je kardinal.

Ackermann je u jednom razgovoru s urednikom Mainzer Allgemeinen, početkom veljače, objasnio kako vidi potrebu za promjenom moralne i seksualne etike njegove Crkve. Više nije u skladu s današnjim vremenom, razvedenima i ponovno oženjenima trajno zabraniti pristup sakramentima i ocjenjivati predbračni seks u cjelini, kao teški grijeh. Istodobno, naglasio je Ackermann, ne radi se o temeljnim promjenama crkvenog nauka.

(Izvor: kath.net)