Naslovnica Crkva Kardinal Burke: 10 načina kako se nositi s krizom zbunjenosti i podjelama...

Kardinal Burke: 10 načina kako se nositi s krizom zbunjenosti i podjelama u Crkvi

1077
0

Kardinal Burke je svoj govor na nedavnom ”Church Teaches Forum-u” zaključio razmišljanjem o tome što učiniti u ovim “krajnje teškim vremenima” koja “uistinu izgledaju apokaliptično”.

Naglašavajući da se Kristovo učenje ne mijenja, kardinal je ponudio 10 savjeta za suočavanje s krizom:

1. Pažljivo proučavajte Katekizam i pripremite se za obranu crkvenog učenja;
2. Imajte na pameti “mnoge svijetle primjere” vjernosti Kristu među “mnogim dobrim i postojanim vjernicima, svećenicima i biskupima”;
3. Utječite se Blaženoj Djevici Mariji, nasljedujte njezino sjedinjenje srca s Isusom;
4. Prizivajte često “tijekom dana” zagovor sv. Mihovila Arkanđela, jer postoji “definitivno dijabolično sudjelovanje u neprekidnoj zbrci, podjeli i pogreškama unutar Crkve”;
5. Svakodnevno se molite sv. Josipu kako bi zaštitio Crkvu od “zbrke i podjela koja su uvijek djelo Sotone”;
6. Molite se velikim papama svecima koji su vodili Crkvu u teškim vremenima;
7. Molite se za kardinale Crkve kako bi primili “osobitu jasnoću i hrabrost”;
8. Budite spokojni, znajući da je naše pouzdanje u Kristu, da “vrata pakla” neće nadvladati Crkvu i izbjegavajte “svjetovna očajavanja” koja se izražavaju na “agresivne i bezobzirne načine”.
9. Budite spremni “prihvatiti ismijavanje, nerazumijevanje, progonstvo, pa čak i smrt” kako bi ostali sjedinjeni s Kristom u Crkvi, sljedeći primjer svetog Atanazija Aleksandrijskog i drugih velikih svetaca.
10. Očuvajte ljubav prema papi Franji moleći za njega i tražeći zagovor sv. Petra u njegovo ime.

Zaključio je svoj govor rekavši da, iako smo možda u posljednjim vremenima, “nije na nama da se brinemo” oko toga već da “ostanemo vjerni, velikodušni i hrabri” u služenju Kristu, znajući da je njegova pobjeda već zapisana.

Uz pomoć Blažene Djevice, na nama je da “napišemo, s Kristom, međupoglavlja po našoj vjernosti, hrabrosti i velikodušnosti kao Njegovi istinski suradnici, kao istinski Kristovi vojnici“.

“Na nama ostaje”, zaključio je, “da budemo dobre i vjerne sluge koje čekaju da otvore vrata svom Učitelju kada se vrati”.

Izvor