Naslovnica Crkva Kardinal Burke: Nauk pape Benedikta XVI. o liturgiji ostaje ‘trajna i živa...

Kardinal Burke: Nauk pape Benedikta XVI. o liturgiji ostaje ‘trajna i živa baština’

293
0
S najdubljim osjećajima tuge i zahvalnosti primio sam vijest o smrti pape emeritusa Benedikta XVI.
Žalosno je izgubiti zemaljsko društvo nasljednika svetoga Petra koji i nakon odricanja od Petrove službe nastavlja biti izvor mnogih milosti za Crkvu, osobito prinosom svojih molitvi i patnji za tolike potrebe Crkve u našem vremenu. U isto vrijeme, duboko sam zahvalan svemogućem Bogu za život Josepha Ratzingera koji je vjerno odgovorio pozivu na sveto svećeništvo, čak i prihvaćanju nezamislive težine službe biskupa Sveopće Crkve, i koji je svoje značajne talente stavio potpuno u službu Krista Dobrog Pastira kao svećenika i biskupa koji djeluje u Njegovoj osobi za poučavanje, posvećivanje i upravljanje Očevim stadom, i na kraju kao Kristov namjesnik na zemlji.
Bio je posebno nadaren učitelj katoličke vjere koji je osobito cijenio najviši i najsavršeniji izraz vjere: sveto bogoslužje. Njegov zdrav nauk, osobito u svetoj liturgiji, ostaje trajna i živa baština.
Bila mi je čast služiti mu kao prefekt Vrhovnog suda Apostolske signature. U mojim susretima s njim, dok je još bio rimski prvosvećenik i nakon njegove abdikacije, uvijek sam bio impresioniran njegovom izvanrednom inteligencijom i znanjem, spojenim s Kristovom blagošću. Uistinu je služio prema nadahnutim riječima svoga biskupskog gesla kao jedan od Gospodinovih “cooperatores veritatis” [“suradnika u istini”] (3 Iv 8).
Molim vas da mi se pridružite u molitvi za vječni počinak njegove besmrtne duše. Neka počiva u miru.

Raymond Leo kardinal BURKE