Naslovnica Crkva Kardinal Burke o pitanju ređenja oženjenih muškaraca

Kardinal Burke o pitanju ređenja oženjenih muškaraca

841
0
PHOTO by Elvir Tabakovic

U jučerašnjem smo članku objavili mogućnosti da tzv. “viri probati” uskoro postanu svećenici u Latinskoj Crkvi. Danas prenosimo odgovor na ovo pitanje, kojeg je kardinal Raymond Burke dao u jednom intervju za mađarski portal Katolikus Vasazs.

Mislite li kako bi bilo koji oblik popuštanja u obveznom svećeničkom celibatu bio dobro rješenje za nedostatak svećenika? Što je glavni razlog za smanjen broj svećeničkih zvanja, te koje bi rješenje Vi ponudili za ovaj problem? Može li istočna katolička ili čak pravoslavna praksa biti primjer za Latinsku Crkvu?

Kardinal Burke: Ne, ne predviđam nikakvu promjenu crkvene discipline u vezi svećeničkog celibata zbog korijena koje ima u primjeru Krista Velikog svećenika u čijoj osobi zaređeni svećenik djeluje. Nadam se kako će samo viri probati, u smislu u kojem je Sveti Klement Rimski prvotno koristio tu frazu, biti zaređeni, tj. oni muškarci dokazani kroz odgovarajuće razdoblje formiranja u sjemeništu. Ne predviđam ređenje viri probati, u smislu oženjenih muškaraca dokazanih vrlina- prema trenutnoj uporabi fraze, u Rimokatoličkoj Crkvi.

Praksa istočnih Crkava u pogledu svećeničkog celibata zahtjeva temeljito i duboko razumijevanje. To ne predstavlja argument za promjenu discipline Latinske Crkve. Popuštanje discipline oko svećeničkog celibata neće povećati broj zvanja. Svećenički poziv je odgovor na Božanski poziv koji uključuje milost celibata ili trajnu čistoću.

Razlog nedostatka odgovora na svećenički poziv je gubitak vjere u ovom našem vremenu i nedostatak vjerske poduke mladih. Bog sigurno zove dovoljan broj mladih ljudi da služe svojoj Crkvi. Svjetovnost kulture u kojoj živimo otežava čovjeku da čuje poziv.

Također, neuspjeh obitelji, župnih svećenika i drugih kršćana da njeguju svećenička zvanja, lišava one koji su pozvani bitne pomoći u razumijevanju i odgovaranju na taj poziv.

Izvor