Naslovnica Crkva Kardinal Burke: radni dokument Pan-Amazonske sinode predstavlja otpadništvo!

Kardinal Burke: radni dokument Pan-Amazonske sinode predstavlja otpadništvo!

1138
0

Kardinal Raymond Burke izjavio je da radni dokument korišten za nadolazeću Pan-Amazonsku sinodu, koju Vatikan organizira na zahtjev pape Franje, predstavlja “otpadništvo”.

Kardinal je iznio svoje mišljenje u intervjuu za YouTube kanal, 13. kolovoza, u kojem je upitan može li radni dokument, poznat kao Instrumentum Laboris za Sinodu od 6. do 27. listopada, postati konačno učenje Katoličke Crkve. Kardinal Burke je odgovorio: “Ne može. Dokument je otpadništvo. To ne može postati učenje Crkve i, po Božjoj volji, cijeli posao će biti zaustavljen.”

Kardinal je u raspravi definirao i herezu i otpadništvo.

“Hereza je poricanje, odnosno svjesno i voljno poricanje vjerskih istina. Na primjer, svećenik Arius koji je negirao dvije naravi u jednoj osobi našeg Gospodina Isusa Krista. Dakle, krivovjerje je usmjereno prema određenoj istini koju netko negira, dok je otpadništvo općenito odstupanje od vjere, općenito napuštanje Krista i drugih istina vjere”, izjavio je.

Papa Franjo je najavio prošle godine kako će se listopadska sinoda biskupa o Pan-Amazonskoj regiji sastati u Rimu s ciljem identificiranja “novih staza za evangelizaciju Božjeg naroda u toj regiji”, posebno autohtonih naroda koji su “često zaboravljeni i bez izgleda za spokojnu budućnost.”

Kardinal Burke je zatim komentirao da sekularni mediji, pa čak i neki katolički mediji “slave” trenutno stanje u Crkvi nazivajući papu Franju “revolucionarom”. Napomenuo je da služba papinstva nije revolucionarna, te da je njegova primarna funkcija biti “čuvar nauka vjere i crkvene discipline kao princip i temelj jedinstva u Crkvi.”

Burke je nastavio: “Ako mi kažete da je papa revolucionar, bio bih jako zabrinut jer to nema nikakve veze s papinstvom.”

Izvor