Naslovnica Crkva Kardinal Burke: Samo Papa sada može razjasniti nauk Crkve

Kardinal Burke: Samo Papa sada može razjasniti nauk Crkve

1018
0

Moralni nauk Crkve o spolnosti i mogućnosti pristupanja pričesti „treba razjasniti, a to sada može samo jedna osoba, odnosno Papa” – rekao je Raymond Leo Burke, kardinal-patron Suverenog viteškoga malteškog reda i bivši pročelnik Apostolske signature, u intervjuu za irsku radio-televiziju, RTÉ.

Na novinarovu primjedbu da je rasprava na izvanrednoj sinodi možda Papin način da stvari razjasni te da se kardinal u tom slučaju protivi papinom autoritetu, kardinal Burke je ponovio kako se ne stavlja u suprotnost papi Franji, dodajući da je sinodski proces ne razjasnio, već zbunio nauk. „Sve je veća zbunjenost oko toga što Crkva doista naučava“ – rekao je, primijetivši kako su mu isto priznali brojni vjernici.

Upitan o mogućnosti promjene crkvene discipline oko pričesti za rastavljene i civilno ponovno vjenčane i prihvaćanju drugih ili trećih brakova te granicama papina autoriteta, kardinal Burke je napomenuo: „Papa je prva osoba koja je pozvana na poslušnost Kristovim riječima. U slučaju ženidbe, imamo vrlo jasne Kristove riječi: tko otpusti svoju ženu, pa se oženi drugom, čini preljub.

Na novinarovo pitanje ne sudi li tako pontifikat Pape Franje, kardinal Burke odgovara: „Sveti Otac ima vlastitu prosudbu ovih pitanja, ali kao kardinal, jedan od njegovih glavnih savjetnika, osjećam potrebu poticati da se ova pitanja razjasne; ne ulazeći u prosuđivanje njegovoga pontifikata“. Osvrćući se na težnje pojednostavljivanja i ubrzavanja procesa proglašenja brakova ništavnim, bivši prefekt Apostolske signature naglasio je potrebu opreza i traženje istine: „Većina ovih slučajeva poprilično je zamršena“ i često je potreban proces „u kojem se istina o slučaju može temeljito istražiti“, a uključeni suci imaju „postići moralnu sigurnost o tvrdnji ništavnosti.“

Na novinarov komentar kako je pontifikat pape Franje „više pastoralan“ i „manje dogmatski“ nego li prethodna dva, kardinal Burke je odgovorio da u katoličkoj Crkvi nauk i disciplina nisu prepreke milosrđu ili pastoralnoj skrbi, već su „darovi da bismo mogli susresti Krista“ i „činiti što je najbolje za bližnjega“. U katoličkoj Crkvi ne može biti podjele između nauka po kojem poznajemo Krista i discipline po kojoj se činimo raspoloživim slijediti ga – istaknuo je kardinal-patron Malteškog reda.

Osvrćući se na izjavu kako Crkva ne treba biti „opsjednuta“ naukom o spolnom moralu, kardinal Burke je rekao da je stvarno stanje daleko od opsjednutosti i da mnogi laici nikada ni ne čuju nauk Crkve o tim pitanjima. Komentirajući pak odnos Crkve prema osobama s homoseksualnim sklonostima, rekao je da postoje pojedinci koji takve osobe mrze, ali „Crkva nikada nije zauzela takvo stajalište“ te uvijek razlikuje osobu, koju prihvaća, i grešne čine, koje osuđuje.

Ljudima koji čine nešto objektivno grješno „ne pomažemo ako govorimo: ‘to što radiš, to je potpuno dobro’“. Umjesto toga Crkva im pomaže da „pronađu čedan način života“ – istaknuo je kardinal Burke. Nadalje je upozorio da političari koji podržavaju inicijative protivne moralnom zakonu, ne mogu biti pripušteni pričesti jer bi to bilo i svetogrđe sakramenta i skandal. Na pitanje što namjerava činiti na svojem novom položaju, kardinal kaže: „Imam odgovornost kao biskup i kardinal nastaviti naučavati i govoriti o crkvenom nauku“.

Izvor: Radio Vatikan