Naslovnica Crkva Kardinal Burke zabrinut zbog nadolazeće Sinode o mladima

Kardinal Burke zabrinut zbog nadolazeće Sinode o mladima

733
0

Postoji rizik da nadolazeća sinoda o mladima donese još “više poteškoća” za Crkvu, rekao je kardinal Raymond Burke na nedavnom Rome Life Forum-u.

Što možemo očekivati nakon nove sinode u listopadu?“, upitan je kardinal na konferenciji, “Novu oluju u Crkvi? Novu dvosmislenu apostolsku pobudnicu? Još dubia?”

“Mislim da, jednostavno sa stajališta ljudskog razuma, ali i sa stajališta kršćanskog morala- ako kod onih koji su organizirali sinode u 2014. i 2015. godini nije došlo do obraćanja srca – možemo očekivati veće poteškoće“, odgovorio je kardinal Burke. “Već to vidim – a to sam pročitao u svjedočenjima nekih mladih ljudi koji su sudjelovali u procesu pripreme sinode – njihov je dojam da se već sada manipulira sa sinodom u korist određenih stajališta.”

Preliminarni dokumenti za Sinodu “s pravom mogu biti unutar Crkve podvrgnuti kritičnom ispitivanju”, rekao je kardinal Burke, pozivajući katolike da “budu vrlo pažljivi prema svakom daljnjem koraku”.

One koji su uključeni u sinodu i “pravilno razmišljaju i ispravno ocjenjuju situaciju” treba ohrabriti da govore kako bi se “čuo njihov glas”, rekao je. “Možda će to morati učiniti izvan struktura same Sinode, što može biti prilično kontrolirano.”

Kad je najavljena sinoda za mlade, mnogi vjernici su bili zabrinuti zbog njezinih namjera, najviše zbog manipulacija na dvije sinode o obitelji, na kojima se često raspravljalo o promjenama u učenju Katoličke Crkve o ljudskoj seksualnosti, braku i obitelji. U razgovoru u listopadu, kardinal Kevin Farrell, kojeg je papa Franjo imenovao na čelo vatikanskog dikasterija za život i obitelj, nije uklonio takvu zabrinutost, rekavši kako će Sinoda za mlade pomoći Crkvi “promijeniti njezin način djelovanja”.

Radni dokumenti za nadolazeću sinodu objavljeni u ožujku, koje su mladi navodno sami izradili, nazvali su katoličko učenje o “kontracepciji, pobačaju, homoseksualnosti, kohabitaciji” – “osobito kontroverznim”. Mladi su izjavili također da “možda žele da Crkva promijeni svoje učenje.”

“Sinoda biskupa” istaknuo je kardinal Burke, “postoji kako bi pomogla rimskom prvosvećeniku učinkovitije poučavati katoličku vjeru i primjenjivati njenu disciplinu”.

“Ne postoji kako bi se stvarala nova učenja ili stvarale nove discipline. Ovo je, po mojem sudu … zlostavljanje institucije u Crkvi koja se mora zaustaviti.”

Izvor