Naslovnica Svijet Kardinal Cupich će ‘ograničiti’ izlaganje presvetog sakramenta tijekom nacionalne euharistijske obnove

Kardinal Cupich će ‘ograničiti’ izlaganje presvetog sakramenta tijekom nacionalne euharistijske obnove

607
0

Očekuje se da će nadbiskupija Chicaga ograničiti izlaganje presvetog sakramenta tijekom nacionalnog euharistijskog hodočašća, koje će proći područjem Chicaga sljedeće godine, uoči Euharistijskog kongresa zakazanog za srpanj 2024.god.

Ograničenje dolazi iako su biskupi SAD-a planirali proces euharistijske obnove Crkve, koji je sada u tijeku, i 14 milijuna dolara vrijedan Euharistijski kongres planiran za 2024. — sa posebnim naglaskom na euharistijsko klanjanje.

Prema trojici visokih crkvenih dužnosnika bliskih euharistijskom hodočašću, čikaška nadbiskupija rekla je organizatorima euharistijskog hodočašća da se od hodočasnika očekuje da rezerviraju Euharistiju u ciboriju, iako mogu putovati kroz nadbiskupiju tijekom svoje procesijskog hoda do Indianapolisa. Naime, neće dozvoliti da se Presveti sakrament izloži u monstranci, kao što će hodočasnici učiniti u drugim područjima zemlje.

Prema internim izvorima, “On (kardinal Cupich) im je rekao da mogu proći kroz Chicago, ali ne mogu izložiti Presveti Sakrament dok hodaju. Čini se da je to bio kompromis da bi opće mogli doći u jednu od najvećih nadbiskupija u Americi.”

Drugi dužnosnici bliski euharistijskom hodočašću potvrdili su ovo mišljenje.

Crkveni dužnosnici bliski hodočašću, koji nisu bili ovlašteni javno govoriti, opisali su kardinala Cupicha kao “protivnika” euharistijskih hodočašća – rekavši da je kardinal iznio prigovor među biskupima o načinu na koji bi se hodočašća mogla percipirati.

“Morate razumjeti”, rekao je jedan dužnosnik za katolički portal The Pillar, “on nerado pristaje da cijela ova parada prolazi kroz njegovu biskupiju.”

Zajedno s drugim biskupima, kardinal je umjesto toga tvrdio da se trenutni planovi za euharistijsku obnovu previše fokusiraju na klanjanje i euharistijsku pobožnost, te bi iz tog razloga mogli umanjiti euharistijsku teologiju koja naglašava zajedničku prirodu kršćanskog bogoslužja u misi.

Kardinal je posljednjih godina mnogo pisao o vlastitoj viziji euharistijske obnove — i izrazio zabrinutost zbog uloge euharistijskog klanjanja u projektu euharistijske obnove.

Kardinal je 2022. objavio kratku knjigu „Uzmi, blagoslovi, lomi, podijeli: strategija za euharistijsku obnovu“, koja se bavila euharistijskim klanjanjem.

“Euharistijsko bogoslužje legitiman je razvoj pobožnosti u zapadnoj Crkvi s mnogim dobrobitima za one koji se njome bave”, napisao je Cupich.

No, “iako ima mnogo pozitivnih elemenata u euharistijskom klanjanju”, dodao je kardinal, ono može dovesti do “ograničene, pa čak i iskrivljene percepcije samog sakramenta”, bez dovoljne kateheze, upozorio je.

Bez odgovarajuće kateheze, upozorio je, “euharistijsko klanjanje može privatizirati nečiji odnos prema sakramentu i samom Gospodinu, zanemarujući zajedničku dimenziju euharistijskog štovanja i našu odgovornost da se aktivno uključimo u našu zajednicu.”

Izvor