Naslovnica Crkva Kardinal Cupich krivi klerikalizam, a ne homoseksualnot, za skandal seksualnog zlostavljenja u...

Kardinal Cupich krivi klerikalizam, a ne homoseksualnot, za skandal seksualnog zlostavljenja u Crkvi

897
0

Prema riječima kardinala Blasa Cupicha iz Chicaga, u nedavnom intervjuu za isusovački časopis America, homoseksualnost u svećenstvu nije glavni uzrok skandala seksualnog zlostavljanja koji u zadnje vrijeme potresa Crkvu, a govor o tome samo skreće pozornost sa stvarnog problema- a to je klerikalizam.

Austin Ruse, predsjednik Centra za obitelj i ljudska prava, mu je odgovorio ovako:

Kardinal Cupich nastavlja s lažnom pričom kako skandal seksualnog zlostavljanja iz 2002. godine nema nikakve veze s homoseksualnošću, a zapravo je riječ o više od 80% slučajeva u kojem odrasli muškarci napadaju tinejdžere“.

I onda i sada, ovaj skandal itekako ima veze s homoseksualnošću.

Otac Thomas Berg, profesor moralne teologije na Bogoslovnom sjemeništu Sv. Josipa, također je napomenuo da je Cupicheva “neposredna obrana homoseksualnosti u svećeništvu … tipična za ono što je tako pogrešno u biskupskoj kulturi“.

Janet Smith, profesorica moralne teologije na Sacred Heart Major Seminary, katoličkoj bogosloviji u Americi, također se ovog tjedna osvrnula na temu homoseksualnih mreža u Crkvi, rekavši kako je prijeko potrebno da je uništimo kako bi se svećeništvo obnovilo.

Mnogi ljudi smatraju kako je seksualni skandal u Crkvi to što su biskupi to znali, a nisu promptno reagirali“, rekla je Smith te dodala da “previše svećenika i laika misle kako će se padom nekoliko glava, i postavljanjem nekog mehanizma za prijavljivanje biskupa, moći krenuti dalje.

POGREŠNO”, istaknula je teologinja.

Puno dublji problem je prisutnost homoseksualnih mreža u samoj Crkvi – vjerojatno u biskupijama diljem svijeta, pogotovo u Kuriji”.

Aktivna homoseksualnost nije jedino grešno ponašanje u kojem svećenici sudjeluju, rekla je Smith, ali je temeljno za rješavanje svih klerikalnih izopačenosti.

Da, postoji mnogo drugih nemoralnih ponašanja – preljub, pohlepa, luksuz, klerikalizam i zlouporaba droga, na primjer, koje treba riješiti“, rekla je “ali prvo treba ovo riješiti.

Uništavanje homoseksualnih mreža u Crkvi učinilo bi mnogo za čišćenja Crkve od nemoralnih svećenika“, dodala je Smith, “i to bi nam trebalo pomoći da se suočimo s ostalim problemima.

Inače se izvještaji o postojanju homoseksualnih mreža na različitim razinama unutar Crkve sve do Rimske kurije bilježe već godinama, pod nazivom “homoseksualno podzemlje” ili “lavanda” odnosno “gay mafija”. Navedene mreže štite i promoviraju one svećenike koji im pripadaju i imaju za njih razumijevanja, te kažnjavaju one svećenike ili bogoslova koji to ne čine.

Izvor