Naslovnica Crkva Kardinal Cupich promovira novu “paradigmu katoličanstva”

Kardinal Cupich promovira novu “paradigmu katoličanstva”

1114
0

Kardinal Blase Cupich ponovio je nedavnu konstataciju kardinala Parolina, pozvavši na “paradigmatske pomake” u katoličkoj praksi.

Podsjetimo, vatikanski državni tajnik je rekao kako je “Amoris Laetitia postala kao nova paradigma koju papa Franjo provodi mudro, razborito i strpljivo“. Te dodao: “To je pomak paradigme, a tekst sam inzistira na tome, to je ono što se od nas traži – ovaj novi duh, ovaj novi pristup!

Na predavanju u Institutu Von Hügel na St Edmund’s College u Cambridgeu pod naslovom Revolucija milosrđa pape Franje: Amoris Laetitia kao nova paradigma katoličanstva”, kardinal Cupich je pozvao naveliki pomak u pristupu našoj službi koji nije ništa manje nego revolucionaran”.

Nadam se da će “pomak paradigme”, rekao je kardinal, biti pristup usredotočen na “automatsku primjenu univerzalnih načela” prema kojem smo “kontinuirano uronjeni” u “konkretne situacije”.

Snažna rasprava uslijedila je nakon objavljivanja Amoris Laetitia u travnju 2016., u kojoj su kardinali, biskupi i teolozi nudili različita tumačenja mogućih posljedica tog dokumenta.

Nakon samog predavanja, povjesničar i filozof, profesor John Rist, sugerirao je kako bi papin ‘pomak paradigme’ trebalo prepoznati kao pokušaj da se, pod izlikom pružanja rješenja za socijalne probleme u zapadnom društvu, u Crkvi nametnu radikalne promjene u doktrini“.

Kardinal Cupich je odgovorio kako bi se oni s takvom zabrinutošću trebali upitati: “Vjerujemo li mi doista da Duh više ne vodi Crkvu?

Kardinal Cupich je također rekao da vjeruje kako se odluka pojedinca o tome hoće li primiti pričest ne može zanemariti (zaobići) – iako su pape sv. Ivan Pavao II. I Benedikt XVI. svojedobno potvrdili učenje Crkve prema kojem razvedeni i građanski ponovno vjenčani katolici ne mogu primiti pričest osim ako odluče živjeti “u punoj čistoći”.

Za razliku od prijašnjih papa, kardinal Cupich je jednom izjavio da bi razvedeni i ponovno vjenčani ili oni koji prakticiraju spolne odnose s osobama istog spola, trebali primiti pričest ako ih je njihova savjest dovela do tog zaključka.

Na predavanju je ponovio mantru da “pojedinac treba razlučivati, a njegova savjest se mora poštovati.

Izvor

Nakon povratka u Ameriku, kardinal Cupich je brzo krenuo u promociju ‘nove paradigme’ na koju poziva, pa se bacio na organiziranje serije seminara po katoličkim sveučilištima koji će pružati “mjerodavne programe koji polaze od toga zašto Amoris Laetitia nudi novi zamah za moralnu formaciju i pastoralnu praksu te kako pružiti formativne pastoralne programe“.

Cupich svakako računa na liberalne biskupe u Sjedinjenim Američkim Državama, ali kada se pogledaju imena teologa koji se već spominju, zaista ima razloga za zabrinutost. Na primjer, jedna od njih je dr. Kate Ward, profesorica s Marquette University i nekadašnja članica izvršnog odbora Call to Action, udruge koja se zalaže za ređenje žene u svećeništvo, podržala je istospolni brak, pa čak i javno govorila kako bi Crkva trebalo ponovno procijeniti svoja stajališta oko korištenja sredstava za umjetnu kontrolu rađanja.

I drugi teolozi koji se očekuju na ovim seminarima s ciljem promoviranja ‘nove pradigme’ imaju sličan background, pa će inicijativa zasigurno dobiti veliku podršku sekularnih medija, iako je seminar održan na Boston Collegeu, koji bi trebao poslužiti kao model, skupio svega četrdesetak sudionika.

Izvor