Naslovnica Vatikan Kardinal Gerhard Müller odgovorio na pitanje o svojoj smjeni

Kardinal Gerhard Müller odgovorio na pitanje o svojoj smjeni

1034
0

U intervju za njemački Allgemeine Zeitung, kardinal Gerhard Müller je odgovorio na pitanje vezano uz njegovu smjenu s čelne pozicije Kongregacije za nauk vjere:

Petogodišnji mandat je završen“, rekao je kardinal Müller. Iako je obnova mandata uobičajena, u ovom slučaju papa Franjo se odlučio na suprotno. Papa mu je rekao kako je njegov plan da od sada uopće ne produljuje takve mandate,a ja sam bio prvi na kojem je taj plan primijenjen“, rekao je Müller. Neki drugi razlog Papa nije naveo. I sam Müller kaže kako mu nije poznat neki drugi razlog zbog kojeg Papa ne bi želio da on nastavi službu. “Nije bilo nikakvih razlika između mene i Pape Franje“, rekao je kardinal Müller …

Prema njemu, također nije bilo nikakvih razmirica oko Amoris Laetitia, Apostolske pobudnice u kojoj je papa Franjo dopustio veću fleksibilnost u pastoralnoj skrbi razvedenih i ponovno vjenčanih, a u kojoj neke točke nisu naišle na potpuno suglasje s kardinalom Müllerom. No ipak je više nego žalosno, nastavlja Müller, što je papa otpustio tri njegova dužnosnika prije samo nekoliko tjedana. “Bili su to kompetentni ljudi“, rekao je.

U petak u 12.00 sati konačno je i on saznao, od samoga pape Franje, kako papa želi novog pročelnika za Kongregaciju za nauk vjere. “Mene to ne dira previše“, rekao je 69-godišnjak, smiješeći se. “Svatko se mora povući u neko vrijeme.” Ostat će u Vatikanu, toliko je sigurno. “Bavit ću se znanstvenim radom, i dalje služiti kao kardinal i djelovati u pastoralu. Ima dosta posla u Rimu.” Te zaključuje- „I onako sam već trebao u mirovinu.