Naslovnica Crkva Kardinal Kasper likuje …

Kardinal Kasper likuje …

2657
0

Njemački kardinal Walter Kasper je dao intervju o papi Franji i njegovim reformama za njemački list Aachener Zeitung, u kojem je iznio neka stajališta koja su vrlo važna u kontekstu aktualnog stanja u Katoličkoj Crkvi.

Kasper govori o daljnjim planovima reformi u Crkvi i Papinoj namjeri da “ne ostavi sve po starom“. S papom Franjom “stvari nisu više tako apstraktne i prožete sumnjom, kao što je to bilo ranije” u Crkvi.

Na pitanje postoji li novi ton u Crkvi, Kasper odgovora: “Da, novi ton“.

Reagirao je također pozitivno i na pitanje ima li Njemačka biskupska konferencija sada “vjetar u leđa” odgovorivši “svakako” te nastavio, u kontekstu pitanja o rastavljenim i ponovno vjenčanim vjernicima, rekavši da se Franjo složio s njim oko donošenja nekih “humanih odluka“.

Njemački kardinal je podsjetio kako je jednom ispričao Papi slučaj jednog svećenika koji nije zabranio jednoj razvedenoj i ponovno vjenčanoj majci da primi pričest na dan kada je njezina kćerka primala Prvu pričest. Sam kardinal Kasper se složio s odlukom svećenika, rekavši: “Taj svećenik je u potpunosti bio u pravu“…. “Rekao sam to i Papi, a on je potvrdio moj stav [sljedećim riječima]: ‘u ovakvim slučajevima župnik mora donijeti odluku“. Kasper zaključuje: “sada postoji vjetar u leđa koji nam pomaže u rješavanju situacija na ljudski način“.

Kada je riječ o razvedenim i ponovno vjenčanim vjernicima i njihovom pristupu sakramentima, Kasper kaže: “Vrata su otvorena. Ali Franjo nije propisao kako proći kroz njihTu dakle postoji određena sloboda pojedinih biskupa i biskupijskih konferencija. … Ne misle svi katolici onako kao mi Nijemci“, te zaključuje: “Ovdje [u Njemačkoj] može biti dopušteno nešto što je zabranjeno u Africi. S tim Papa daje slobodu djelovanja u različitim situacijama i budućem razvoju.”

U drugom dijelu intervjua, Kasper, pokazuje koliko ga Papa podržava. Na primjer, podsjeća kako mu je Franjo – nakon što je javno pohvalio Kaspera već prve nedjelje svog pontifikata – rekao: “učinio sam Vam promidžbu“.

Kasper je također ispričao kako je on osobno uvjerio Papu da prihvati čast i primi nagradu Charlemagne Prize (jedna od najprestižnijih europskih nagrada). Kasper kaže: “On [Franjo] je ubrzo nakon toga, na pitanje novinara zašto je prihvatio ovu nagradu, odgovorio: To je zbog tvrdoglavosti kardinala Kaspera“.

Kada je govorio o tijeku papinih reformi, kardinal Kasper je priznao da postoji određeni otpor unutar Kurije. Pa kaže: “Ako u vašoj redakciji (govoreći novinaru) netko odjednom sve okrene naopako, bilo bi zasigurno nekog otpora.” Važno je imati na umu da kardinal Kasper ovdje otvoreno priznaje da papa Franjo čini upravo to s Katoličkom Crkvom, naime, okreće sve naopako. (Kao što je Papa jednom rekao u Južnoj Americi: “načinite nered“).

Kasper nastavlja objašnjavajući metodu papinih reformi: “On mijenja mnoge stvari – ali ne samo strukturalno. On također cilja na mentalitet. Samo ako se on promjeni [mentalitet], strukturalne reforme će uroditi plodom. Ali je potrebno vrijeme. Franjo radi na tome.

Izvor