Naslovnica Vatikan UPDATE: Kardinal Kasper odbacuje prigovore iz Afrike

UPDATE: Kardinal Kasper odbacuje prigovore iz Afrike

1626
0

UPDATE: Kardinal Kasper javno je demantirao da je dao intervju te da nije govorio o afričkim biskupima. Novinska agencija Zenit je zatim skinula intervju s njihove stranice, a i drugi su objavili Kasperov demanti. Blog Rorate Caeli, koji usput rečeno izvrsno prati događaje oko Sinode s odličnom mrežom dopisnika i prevoditelja, odmah je objavio razgovor sa samim novinarom koji je razgovarao s Kasperom – i još ima audio dokaz snimljen na i-phone-u!

Kardinal Walter Kasper bi se trebao ispričati zbog primjedbi o afričkim biskupima i njihovom mjestu na Sinodi o obitelji, koje je izrekao u jučerašnjem intervjuu za Zenit.
Kardinal je rekao kako afrički biskupi “ne bi trebali previše govoriti što nam je činiti” mislivši pritom na protivljenje afričkih biskupa homoseksualnoj agendi. Ovaj program je umetnut u sinodu kroz izvješće objavljeno u ponedjeljak uz veliko negodovanje.

Maria Madise, koordinator Glasa obitelji, rekla je: “kardinal Kasper trebao bi se ispričati za svoje prijezirne primjedbe o afričkim biskupima. Njegove primjedbe su pokroviteljske i diskriminirajuće. Kardinal Kasper je slične opaske iznio 2010. godine, kada je rekao da “kada sletite u zračnu luku Heathrowu ponekad pomislite da ste sletjeli u zemlju Trećeg svijeta“. Madise je dodala: “afrički biskupi imaju jednak status na Sinodi i imaju svako pravo reći da univerzalna Crkva treba ostati pri svom protivljenju homoseksualnoj agendi“.

Iz intervjua kardinala Waltera Kaspera s Edwardom Pentinom, Zenit, 15. listopada 2014.:

Kasper: Problem je, također, što postoje različiti problemi na različitim kontinentima i u različitim kulturama. Afrika je potpuno drugačija od Zapada. Tu su i azijske i muslimanske zemlje, koje su vrlo različite, a posebno zbog svog odnosa prema homoseksualcima. Ne možeš govoriti o tome s Afrikancima i ljudima iz muslimanskih zemalja. To je nemoguće. To je tabu. Što se nas tiče, mi ćemo reći da ne smije biti diskriminacije, ne želimo diskriminirati u nekim aspektima.

Pentin: Ali sluša li se afričke sudionike u ovoj stvari?

Kasper: Ne, većina njih ne [oni koji se drže ovakvih stavova neće govoriti o njima].

Pentin: Ne prihvačaju ih?

Kasper: U Africi naravno (slušaju se njihovi stavovi), gdje je to tabu.

Pentin: Što se promijenilo za vas, s obzirom na metodologiju ove sinode?

Kasper: Mislim da na kraju ipak mora postojati generalna linija u Crkvi, opći kriteriji, ali opet mi ne možemo riješiti pitanja Afrike. Mora postojati prostor i za lokalnu biskupsku konferenciju koja će riješavati njihove probleme, ali rekao bih da je s Afrikom to nemoguće [barem nama]. Ali, oni nam ne bi trebali previše govoriti što mi moramo učiniti.

Izvor