Naslovnica Crkva Kardinal Marx: Amoris Laetitia nije tako nejasna kao što neki tvrde

Kardinal Marx: Amoris Laetitia nije tako nejasna kao što neki tvrde

1146
0

Kardinal Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i član papinskog Vijeća kardinala, reagirao je na ”dubia” četiri kardinala tvrdeći da apostolska pobudnica Amoris Laetitianije tako nejasna kao što neki tvrde” te da ona doista dopušta, u određenim okolnostima, pričešćivanje rastavljenih i ponovno ‘vjenčanih’ osoba.

Kardinal Marx je objasnio na službenim web-stranicama Njemačke biskupske konferencije, Katholisch.de, kako se “ne radi o novom učenju”, već o “novim, pastoralnim vidicima”.

Dokument [Amoris] nije tako nejasan kao što to neki ljudi tvrde. Ne radi se o novom učenju. Papa želi da na stvarnost gledamo s novim, pastoralnim pogledom te da spojimo naš život – čak i ako to uvijek ne ispadne dobro – sa zahtjevima Evanđelja i uzdamo se u Božju milost“, izjavio je kardinal.

Marx je u intervjuu naveo na koji način on razumije i vidi papine pastoralne planove za Crkvu, navodeći da oni doista uključuju i to da rastavljeni vjernici, koji su ponovno vjenčani u civilnom braku, mogu primiti Svetu pričest prema svojoj osobnoj savjesti.

Važno je zbog pastoralne brige poštivati odluku savjesti pojedinca. Na primjer, ponovno vjenčane osobe ne smiju – do kraja svog života, neovisno o putu koji su prošli – biti zatočeni u slijepoj ulici. Ovdje se mora pažljivo gledati na životno, ponekad vrlo teško, stanje pojedinca u odnosu na Evanđelje. To jednim djelom znači, pod određenim uvjetima, mogućnost povratku sakramentima pričesti i ispovijedi.

Kardinal Marx je dodao kako njemački biskupi podržavaju pastoralni program pape Franje te smatraju Amoris Laetitia “pozitivnim daljnjim razvojem”.

Međutim, komentari kardinal Marxa su “sami po sebi kontradiktorni.” On prvo tvrdi da “nema novog učenja”, ali istodobno kaže da neke rastavljene pa ponovno vjenčane osobe sada mogu primiti sakramente – praksa koja je u Katoličkoj Crkvi oduvijek zabranjena – tj. više od 2000 godina.

Izvor

Do sada je osamnaest kardinala i biskupa progovorilo u javnosti oko pitanja ”dubia”, a od njih tek je osam, sada uključujući i kardinala Marxa, stalo u obranu liberalnog tumačenja Amoris Laetitia. U svakom slučaju, daleko od toga da su prelati Katoličke Crkve ujedinjeno stali na stranu takvog tumačenja, te vjerojatno velika većina strpljivo čeka odgovor na pet dubia.