Naslovnica Crkva Kardinal Marx podupire blagoslivljanje gay parova

Kardinal Marx podupire blagoslivljanje gay parova

1162
0

Svećenicima bi trebalo dopustiti blagoslivljanje gay parova– izjavio je vodeći njemački kardinal.

Taman kad čovjek pomisli da smo već sve čuli od njih, visoki njemački prelati nas ponovno razuvjere!

Tako je kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, rekao kako bi odluku o blagoslovu gay parova trebao donijeti “župnik na terenu i osoba o kojoj vodi pastoralnu brigu“.

Prema Catholic News Agency, kardinal je govorio na bavarskoj državnoj televiziji: “Radi se o pastoralnoj skrbi pojedinačnih slučajeva, a to se odnosi i na druga područja, koja ne možemo regulirati, gdje nemamo pravila.

Prilikom intervjua, kardinal Marx je upitan zašto “Crkva ne ide naprijed kada je riječ o zahtjevima nekih katolika o primjerice, ređenju ženskih đakona, blagoslovu homoseksualnih parova ili ukidanju obveznog [svećeničkog] celibata“.

Marx je odgovorio kako je prema njemu, važno pitanje koje treba postaviti ono na koji način “Crkva može odgovoriti na izazove nastale usred novih okolnosti današnjeg života, ali i naravno novih uvida koje danas imamo“, osobito u pogledu pastoralne skrbi.

Opisujući to kao “temeljnu orijentaciju” koju je istaknuo i papa Franjo, Marx je pozvao Crkvu da se ozbiljnije zauzima za pojedince i prati “situaciju pojedinca, njihovu životnu priču, životopis, te njihove odnose”.

Prošli mjesec, biskup Franz-Josef Bode, potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, pozvao je na otvorenu raspravu o tome trebaju li katolički svećenici blagosloviti istospolne zajednice. “Mislim da mi u Crkvi moramo o tome potanko raspraviti. Šutnja ili održavanje tabua, neće nas odvesti nikamo“ Te dodao: “Moramo se zapitati kako izaći ususret onima koji sklope takvu zajednicu i djelomično su uključeni u Crkvu. Kako ih možemo pratiti pastoralno i liturgijski?

Prošle jeseni, u Njemačkoj je održano prvo gay ‘vjenčanje’, nakon što je parlament u lipnju glasanjem omogućio istospolni ‘brak’.

***

Kao komentar donosimo odlomak razgovora s Benjaminom Wikerom, koji nam skreće pažnju kako je Crkva nekad reagirala na ‘izazove nastale usred novih okolnosti današnjeg života i novih uvida’.

Nakon što je car Konstantin u 4. stoljeću ozakonio kršćanstvo, je li i Crkva postala dekadentna i korumpirana kao i država?

Wiker: Zašto je ovo pitanje važno? Njegovu važnost uviđamo kad saznamo da su stari Rimljani svesrdno podupirali kontracepciju, pobačaj, čedomorstvo, eutanaziju, brzi razvod, promiskuitet, pornografiju, pedofilske homoseksualne prakse, pa i homoseksualni brak!
Drugim riječima, prvi su se kršćani našli u poganskoj državi, i poganskoj kulturi, koja veoma nalikuje našoj! Ili, da se drukčije izrazim, sekularni liberalizam odveo nas je natrag do poganstva, pa današnji kršćani imaju neugodan osjećaj da su sve to već prije proživjeli.
Iz te spoznaje možemo naučiti nešto jako važno. Prvi kršćani nisu se sakrili u katakombe da izbjegnu pokvarenu pogansku kulturu, nego su pošli u misiju evangeliziranja. Tako su kristijanizirali pogansko Rimsko Carstvo, a kasnije i sav Zapad. (cijeli intervju možete čitati ovdje).