Naslovnica Crkva Kardinal Marx promiče “daljnju prilagodbu” crkvenog učenje u 2019. godini

Kardinal Marx promiče “daljnju prilagodbu” crkvenog učenje u 2019. godini

787
0

Ako je suditi prema novogodišnjoj poruci, predsjednik Njemačke biskupske konferencije se zalaže za reviziju svećeničkog celibata u svjetlu “šokantnog” izvješća o seksualnom zlostavljanju svećenstva objavljenom u Njemačkoj prošle godine.

Kardinal Reinhard Marx je priznao da se Crkva pokazala nesposobnom “adekvatno odgovoriti na izazove i nezadovoljstva”, pogotovo kad je u pitanju kriza zbog seksualnog zlostavljanja svećenika, te je stoga potrebna obnova.

U novogodišnjoj propovijedi održanoj 31. prosinca u Münchenu, predsjednik Njemačke biskupske konferencije kazao je kako vjeruje da je došao čas “da se duboko posvetimo otvaranju puta Crkvi radi obnove i reforme”.

U vrijeme “evolucije u društvu” jasno se vidi “hitna potreba za obnovom”, rekao je nadbiskup Münchena i Freisinga. “To posebno vrijedi za one od nas koji su u Crkvi odgovorni, a posebno u pogledu ogromnih pojava seksualnog zlostavljanja, koje su bile i jesu u osnovi zloupotreba duhovne moći.” Nastavio je rekavši kako trenutne mjere rješavanja seksualnog zlostavljanja nisu dovoljne bez prilagođavanja crkvenog učenja.

“Uvjeren sam kako veliki poticaj obnove Drugog vatikanskog koncila nije doista sproveden do kraja niti shvaćen u svojoj dubini. Moramo dalje raditi na tome”, rekao je. “Potrebne su daljnje prilagodbe crkvenog učenja.”

Komentari kardinala, koji ima značajan utjecaj na Vatikan, dolaze u vrijeme zabrinutosti da se skandali seksualnog zlostavljanja među svećenicima ne iskoriste za slabljenje crkvene discipline svećeničkog celibata, kojeg mnogi smatraju glavnim krivcem za ovakvu situaciju – što neki stručnjaci smatraju pogrešnim i previše pojednostavljenim. Pritisak promjene svećeničkog celibata osobito je jak u Njemačkoj, gdje ga snažno potiče sekularno društvo.

Kardinalove primjedbe također dolaze na početku godine u kojoj se očekuje posebno propitkivanje svećeničkog celibata, osobito tijekom Amazonske sinode zakazane za listopad. Sam papa je na početku svog pontifikata dao naslutiti da je zbilja spreman razgovarati o oženjenim svećenicima, te da svećenički celibat “nije dogma vjere, nego je pravilo života koje silno cijenim i vjerujem da je dar za Crkvu. Budući da nije dogma vjere, vrata su uvijek otvorena.” (vidi ovdje)

Izvor