Naslovnica Crkva Kardinal Marx o svom imenjaku: “Bez njega ne bi bilo ni socijalnog...

Kardinal Marx o svom imenjaku: “Bez njega ne bi bilo ni socijalnog nauka Katoličke Crkve.”

821
0

Povodom 200. obljetnice rođenja Karla Marxa, kardinal Reinhard Marx dao je intervju za njemačko govorno područje, u kojem tvrdi da je Marx bez sumnje utjecao na socijalni nauk Katoličke Crkve, dodajući za internetsku stranicu njemačkih biskupa Katholisch.de kako je “impresioniran” Komunističkim Manifestom.

Karla Marxa često nazivaju ocem komunizma, političkom teorijom povezanom sa smrću stotina milijuna ljudi samo u dvadesetom stoljeću.

U još jednom (nedavnom) intervjuu, kardinal Marx je priznao da je rad Karla Marxa “fascinantan”, dodajući kako “treba čitati Karla Marxa bez predrasuda, a tek onda te njegova moć može iznenadit”.

“Postoji inspiracija, revolucionarni poticaj”, izjavio je.

Prema Vatican News, Marx je također u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung rekao da Karl Marx “može biti od velike pomoći” u svjetlu trenutnih sukoba, revolucija i ratova koji vrlo vjerojatno imaju svoje korijene u ekonomskoj nepravdi.

Prema istom izvoru, Marx je također rekao i ovo o Karlu Marxu: “Bez njega ne bi bilo niti socijalnog nauka Katoličke Crkve.” Štoviše, on je jasno rekao da Karl Marx nije odgovoran za zločine staljinizma, mada je kardinal priznao da se kod njega “tu i tamo nalaze totalitarne misli”, poput kolektivizma koji ne poštuje individualizam osobe. Međutim, dodao je kardinal, Karla Marxa se ne smije staviti u “izravnu vezu” s kasnijim političkim komunističkih poretkom (marksizam-lenjinizam), pa čak ni sovjetskim zatvorskim sustavom i radnim logorima.

Kardinal Marx je sa ponosom dodao kako ga je papa Ivan Pavao II. običavao zvati “nostro marxista” – “našim marksistom”.

U ranijem tekstu objavljenom u Sonntagsblatt-u, kardinal Marx je s odobravanjem komentirao izjavu jednog profesora socijalnog nauka Katoličke Crkve koji je rekao: “Svi stojimo na ramenima Karla Marxa.” Prelat je potom dodao da “Marx nije bio samo ideolog” tvrdeći da Marx “uopće ne propagira anarhijsko rušenje društva”. Karl Marx je, naprotiv, htio “sveobuhvatno društveno sudjelovanje”, koje “i sada također zazivamo, pa i od strane Crkava”.

O tempora, o mores!

Izvor