Naslovnica Politika Kardinal Müller: Bidenova administracija vodi kampanju „za dekristijanizaciju zapadne kulture“

Kardinal Müller: Bidenova administracija vodi kampanju „za dekristijanizaciju zapadne kulture“

1250
0

Bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller upozorio je da vlada Sjedinjenih Američkih Država pod predsjednikom Joeom Bidenom predstavlja trenutnu „koncentraciju političke, medijske i ekonomske moći, te se nalazi na čelu najbrutalnije kampanje u prošlih sto godina za dekristijanizaciju zapadne kulture“.

U današnjem intervjuu za njemački portal katoličkih vijesti (kath.net) kardinal Müller je rekao da postoje „dobri katolici do najviših razina u Vatikanu“ koji „umanjuju živote milijuna djece koja će sada postati globalne žrtve organizirane kampanje pobačaja pod eufemizmom ‘pravo na reproduktivno zdravlje’ dok istodobno ukazuju na Trumpove karakterne nedostatke“.

Kardinal je objasnio kako ne treba sve svesti na pobačaj. „Nakon svega, Trumpova smjena je spriječila mnogo veću opasnost koju bi ovaj luđak mogao učiniti ako bi pritisno nuklearno dugme“, kazao je Müller, prije nego što je objasnio da, prema njegovom mišljenju, „individualna i socijalna etika imaju prednost ispred politike“. Granica se prelazi tamo gdje su vjera i moral neutralizirani u odnosu na političke kalkulacije. „Ne mogu podržati političara koji se zalaže za pobačaj jer gradi socijalne stanove te da zbog relativnog dobra trebam prihvatiti apsolutno zlo“.

Müller je objasnio crkveno učenje o pobačaju pozivajući se na pastoralnu konstituciju Drugog vatikanskog koncila Gaudium et Spes (1965.), koja kaže sljedeće: „Jer Bog, Gospodar života, dodijelio je ljudima nadmoćnu službu zaštite života na način koji je dostojan čovjeka. Stoga, od trenutka začeća život se mora čuvati s najvećom pažnjom, dok su pobačaj i ubojstvo djece neizrecivi zločini“.

Sukladno tome, „nešto što je suštinsko zlo“ ne može biti „dopušteno, odobreno i poticano u javnom životu“ od tzv. „katoličkih“ političara , dok se vjera smatra samo privatnom stvari.
„U praktičnom djelovanju, kršćani u parlamentu ili vladama možda neće uvijek uspjeti provesti naravni (moralni) zakon u svim točkama“, zaključuje njemački kardinal i bivši biskup Regensburga. „Ali oni nikada ne smiju sudjelovati, aktivno ili pasivno, u zlu. Oni se u najmanju ruku moraju buniti protiv toga i – koliko god mogu – oduprijeti mu se, čak i ako su diskriminirani zbog toga“.

Müller je istaknuo kako je poznato da se svakoga tko se „kao kršćanin pozicionira protiv mainstreama LGBT propagande, pobačaja, legalizirane upotrebe droga i razaranja muške ili ženske seksualnosti vrijeđa kao „krajnjeg desničara“ ili čak kao „nacista“, iako su upravo nacionalsocijalisti sa svojom biološkom i socijalnom darvinističkom ideologijom bili najotvorenije proturječje kršćanskoj slici čovjeka“.

U prvih nekoliko dana svoga predsjedništva, Biden je već poništio neke od socijalno-konzervativnih političkih odluka bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Točnije, Biden je potpisao izvršnu naredbu kojom se rodno zbunjenim muškarcima omogućava sudjelovanje u ženskim sportovima i korištenje ženskih toaleta i svlačionica.

Također, službena web stranica Bijele kuće sadrži kontaktni obrazac u kojem građani mogu odabrati željene zamjenice u znak potvrde rodne ideologije.

U petak su predsjednik Biden i potpredsjednica K. Harris proslavili 48. godišnjicu zloglasne odluke Vrhovnog suda (slučaj Roe protiv Wadea), kojom je u svih pedeset država nametnut pobačaj izdavanjem zajedničkog priopćenja.

„Duboko smo predani da svi imaju pristup zdravstvenoj skrbi – uključujući reproduktivnu zdravstvenu zaštitu – bez obzira na prihod, rasu, status zdravstvenog osiguranja, ili imigracijski status”- izjavili su u priopćenju.

U nastavku izjave kažu: „administracija Biden-Harris obvezala se provesti odluku iz pravnog slučaja Roe protiv Wadea i imenovati suce koji poštuju temeljna načela poput Roea. Predani smo u svojim nastojanjima da osiguramo uklanjanje zdravstvenih nejednakosti između majki i djece, povećanju pristupa kontracepciji i ekonomskoj potpori obiteljima kako bi svi roditelji mogli dostojanstveno podizati svoje obitelji. Ova se obveza proteže na naš ključni rad sa zdravstvenim ishodima širom svijeta“.

Pitanje pobačaja pojavilo se tijekom prve konferencije za tisak u Bijeloj kući, na dan inauguracije, kada je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla: „mislim da ćemo sljedećih dana imati više za reći o Mexico City zakonu. Ali iskoristit ću priliku i sve vas podsjetiti da je predsjednik pobožni katolik i netko tko redovito ide u crkvu. Jutros je dan započeo s odlaskom u crkvu s obitelji i nemam ništa više za reći o tome“.

Tijekom svoje kampanje, Biden je najavio namjeru da ukine Mexico City zakon koji blokira savezno financiranje nevladinih organizacija koje pružaju ili podržavaju pobačaje.

Iako su neki biskupi u Sjedinjenim Državama, predvođeni predsjednikom biskupske konferencije, nadbiskupom Joséom Gomezom, izrazili svoje protivljenje Bidenovom stavu u spornim pitanjima, drugi su kritizirali tu izjavu – najistaknutiji među njima je kardinal Blaise Cupich iz Chicaga.

Müller je međutim naglasio da se „biskup razlikuje od moćnih političara i ideologa po poslušnosti objavljenoj riječi Božjoj. Bio bi lažni apostol kad bi relativizirao naravni (moralni) zakon zbog svoje političke sklonosti ili iz sklonosti ovoj ili onoj stranci. Jer svaki čovjek u svojoj savjesti prepoznaje zahtjeve [moralnog zakona] na temelju svog razuma“.

„Kada su političko-vjerski vladari njihova vremena htjeli apostolima zabraniti da pod prijetnjom kazne naviještaju Kristovo učenje, apostoli su odgovorili: ‘Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!’ (Dj 5,29)“, rekao je Müller. „Oni koji relativiziraju jasnu predanost svetosti svakog ljudskog života na temelju političkih preferencija, s taktičkim igrama i sofističkim proturječnostima, otvoreno se protive katoličkoj vjeri“.

„Drugi vatikanski koncil i sve pape do Franje su opisale namjerno ubojstvo djeteta prije i nakon rođenja kao najozbiljnije kršenje Božjih zapovijedi“, istaknuo je kardinal.

U Didache, jednom od najranijih kršćanskih spisa koji datira s kraja prvog ili početka drugog stoljeća, Crkva je već tada učila da „ne smijete ubiti dijete pobačajem niti dijete koje je rođeno“.

Izvor