Naslovnica Crkva Kardinal Muller: Crkva u Poljskoj je primjer ostatku katoličkog svijeta

Kardinal Muller: Crkva u Poljskoj je primjer ostatku katoličkog svijeta

1962
0

Kardinal Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, pohvalio je Katoličku crkvu u Poljskoj kao primjer za Crkvu u svijetu.

Poljska treba biti uzor katoličkom svijetu“- rekao je kardinal, dodajući da su “Djeca najvažnija za obitelj te predstavljaju našu budućnost. Dakle, nadam se kako će Poljska ostati pozitivna prema djeci, te i nadalje zemlja s najvećom stopom nataliteta u Europi.

Njemački kardinal je govorio tijekom posjeta Lublinu povodom proslave obljetnice osnivanja sjemeništa, starog 300 godina, te da bi promovirao novo djelo pape-emeritusa Benedikt XVI. i vlastitu knjigu ‘Siromaštvo‘, koja sadrži predgovor pape Franje.

Govoreći o nedavno završenoj Sinodi biskupa, istaknuo je da je bila “izvanredna“, kako u naslovu tako i u samim očekivanjima, ali trebali bi je uzeti u obzir kao revolucionarnu samo u pokušaju borbe protiv “grijeha i sebičnosti” i u poticanju “kulture života a ne smrti“.

Različiti mediji diljem svijeta govorili su o dolazećoj revoluciji u Crkvi, ali nema političke demokracije u Crkvi, kao što je Benedikt XVI. rekao – niti postoji bilo kakva revolucija u popularnom shvaćanju te riječi“, dodao je kardinal Müller. “Od samog početka, u Crkvi se provodi velika Isusova revolucija, koja ima svoje središte u Bogu i nikada ne gubi na važnosti.

U svojem izlaganju, kardinal Müller je rekao kako je jaka katolička tradicija u Poljskoj pomogla učvrstiti “prekrasno svjedočanstvo života u obitelji i u braku”, dodavši da siromaštvo treba pažljivo definirati. “Ne možemo samo govoriti o materijalnom siromaštvu, nego i o duhovnom siromaštvu specifičnom za bogate zapadne zemlje“, jer i “nedostatak ljubavi je oblik siromaštva.”

Izvor