Naslovnica Crkva Kardinal Müller kritizirao latinoamerički pristup teologiji

Kardinal Müller kritizirao latinoamerički pristup teologiji

802
0

Tijekom predstavljanja svoje nove knjige o papinstvu u Njemačkoj prošlog petka, kardinal Gerhard Müller podsjetio je nazočne kako je isusovački kardinal Robert Bellarmine (1542.-1621.) izjavio da se papa Klement VIII. ne razumije u teologiju.

Prema izvješćima o događaju u Mannheimu, njemački kardinal je istaknuo kako je Bellarmine tri puta otpušten iz Kurije. Prema tome, dodao je Müller, moguće je da se i on možda vrati u Kuriju – što je pozdravljeno velikim pljeskom.

U Mannheimu, kardinal je kritizirao latinoamerički pristup teologiji, u govoru koje se činio kao slabo prikrivena kritika argentinskog pape i njegovih teoloških savjetnika iz Južne Amerike.

“U Europi, teolozi odmah moraju imati točan tekst cjeline ako koriste riječi poput “vjera” ili “milosrđe”. Ova vrsta teologije kakvu mi poznajemo, ne postoji u Latinskoj Americi. Tamo su više intuitivni.

“Oni gledaju na tekst, ne uzimajući u obzir da se radi o djelu cjeline. Moramo nekako poštovati i prihvatiti taj stil. No, ipak bih želio da se, kada su u pitanju učiteljski dokumenti, oni ipak jasno teološki pripreme.”

Müller je također naglasio da teologija loše prolazi pod ovim papom i da je Tajništvo Svete Stolice sada najvažnije tijelo u Vatikanu.

“Diplomacija i pitanja vlasti danas imaju prioriteti- to je pogrešan strateški potez koji treba ispraviti”, rekao je kardinal. “Nešto je uvijek krivo kada Crkva traži moć. Vjera u Isusa Krista trebala bi biti u središtu pozornosti, a papa bi trebao biti ‘sluga spasenja’.”

Na raspravi je također bio prisutan nadbiskup Georg Ganswein, dugogodišnji privatni tajnik Benedikta XVI., ali i Franjin Prefekt papinskog kućanstva.

Upitan o nedavnom razrješenju Müllera, Ganswein je odgovorio:“Ne želim komentirati papine odluke o osoblju, ali kada sam čuo za to, bio sam stvarno uzrujan. On mi je ipak blizak osobni prijatelj.”

Izvor