Naslovnica Crkva Kardinal Müller: medijska slika ‘dvojice papa’ prijeti papinstvu kao načelu jedinstva Crkve

Kardinal Müller: medijska slika ‘dvojice papa’ prijeti papinstvu kao načelu jedinstva Crkve

883
0

Bivši prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vjere izjavio je da medijsko okruženje podriva teološke istine koje su temelj crkvenog jedinstva.

“U eri sekularne misli i masovnih medija, politička i ideološka gledišta znaju kontaminirati teološke prosudbe – to jest način na koji se promatra vjera u nadnaravnom poslanju Crkve”, napisao je kardinal Gerhard Müller u eseju objavljenom u La Nuova Bussola Quotidiana.

“U krajnjem slučaju, načela katoličke teologije sumnjiče se za “konzervativnu” ili “liberalnu” ideologiju, ovisno o točki interesa”, zaključio je Müller.

Kardinal Müller je također istaknuo kako je u današnjem medijskom okruženju, u kojem dominiraju slike, „teološke kriterije teže prenijeti, jer zahtijevaju razumijevanje putem koncepata i prosudbe misli”.

Njemački je kardinal dodao kako se “čini da je Sveta Stolica dala veću težinu fenomenu dominacije medija jer je povećala broj suradnika u Dikasteriju za komunikacije u usporedbi s Kongregacijom za nauk vjere“.

Posebno je izrazio zabrinutost zbog “vizualne slike” dvojice papa rame uz rame, rekavši da i svjetovni i katolički mediji imaju “suptilni problem uspoređivanja pontifikata dvojice još živućih ljudi”.

“Dokazi o ovom štetnom antagonizmu pontifikata dvojice živih aktera trenutne povijesti, obiluju i svakodnevno se odražavaju u komentarima novina, blogova, web stranica i dokumentarnih filmova”, rekao je. “Za Božji narod, istinski duhovni i teološki interes nije ono što prethodnog papu razlikuje od sadašnjeg u osobnom stilu, već ono što spaja Benedikta XVI. i papu Franju u njihovoj brizi za Kristovu Crkvu.”

“Dovedeno je u pitanje dostojanstvo Petrove službe koju je imao prethodni papa i priznanje njegovih zasluga za Crkvu, što treba uklopiti u odraz njegovog položaja u Crkvi”, rekao je kardinal Müller.

Kad ljudi “govore o dvojici papa”, nastaje određeni problem  s “ekleziološkog gledišta”, ustvrdio je 73-godišnji kardinal. “Problem za poklad vjere proizlazi iz činjenice da je rimski biskup, kao Petrov nasljednik, načelo jedinstva koje treba činiti samo jedna osoba.”

“Jer dvije osobe ne mogu utjeloviti “vječno i vidljivo načelo i temelj jedinstva i biskupa i mnoštva vjernika”, pojasnio je kardinal citirajući Lumen Gentium, dogmatsku konstituciju Drugog vatikanskog koncila o Crkvi. “Broj dva je očito u suprotnosti s brojem jedan; mnoštvo ili jedinstvo”.

Kardinal Müller dodao je da rimski biskup nije poput biskupa drugih biskupija, gdje je uobičajena praksa imati i dijecezanskog biskupa i biskupa emeritusa, jer je rimski biskup „osobno Petrov nasljednik i tako predstavlja stijenu na kojoj Isus gradi svoju Crkvu”.

„Budući da se naslov „papa“ odnosi samo na uobičajeno određivanje rimskog biskupa, zbog njegovih privilegija kao Petrovog nasljednika“, rekao je, „on nije nasljednik svog prethodnika; i zbog toga dva rimska biskupa, papa i Petrov nasljednik, nikada ne mogu postojati istodobno”.

„Nema sumnje da je, prema Božjoj volji, rimski biskup nasljednik Petra i da je s autoritetom koji mu je Krist dodijelio (Mt 16,18), dobio ‘moć ključeva nad cijelom Crkvom”, rekao je.

Kardinal Müller je naglasio da, iako su “ideolozi medija” vjernicima nametali “rekonstruiranu sliku Crkve”, postoji samo jedna prava slika Crkve: “narod koji svoje jedinstvo izvodi iz jedinstva Oca, Sina i Duha Svetog”.

Kardinal Müller zaključuje da je ‘Crkva živoga Boga, stup i potpora istine ’(1 Tim 3,15) svjedok i posrednik Božje neopozive samoobjave, kao istine i života svakog čovjeka“.

Izvor