Naslovnica Crkva Kardinal Müller: Nova reinterpretacija Humanae Vitae zločin je protiv Crkve

Kardinal Müller: Nova reinterpretacija Humanae Vitae zločin je protiv Crkve

721
0

Govoreći na predstavljanju knjige o Humanae Vitae, kardinal Gerhard Ludwig Müller, prefekt emeritus Kongregacije za nauk vjere, istaknuo je kako su pokušaji promjene crkvenog učenja “zločin protiv Crkve”.

Trenutni pokušaj“, rekao je, “u suprotnosti s posljednja tri pontifikata, s nakanom da se vjernicima nametne heterodoksno učenja, zločin je protiv Crkve i izdaja njezina poslanja i mandata, čiji je konačni zadatak očuvanje vjere autentično naslijeđene od apostola.

Kardinal Müller je govorio na papinskom sveučilištu Lateranu u Rimu, predstavivši novu knjigu “Karol Wojtyla i Humanae Vitae“, Pawela Galuske. Knjiga prati doprinos kardinala Wojtyla u izradi Humanae Vitae.

 

Primjedbe kardinala Müllera posebno su se odnosile na članak “Ponovno čitanje Humanae Vitae u svjetlu Amoris Laetitia” talijanskog teologa Maurizia Chiodija, koji je nedavno imenovan članom Papinske akademije za život.

Članak objavljen krajem siječnja u Avvenire, novinama talijanske biskupske konferencije – izvučen je iz predavanja koje je Chiodi održao na Papinskom sveučilištu Gregoriana u okviru niza konferencija koje je organiziralo isusovačko sveučilište u Rimu kako bi proslavilo 50. obljetnicu enciklike bl. Pavla VI.

U svom predavanju, Chiodi je rekao da “postoje okolnosti koje zahtijevaju korištenje kontracepcije“, jer u tim slučajevima “tehnička intervencija ne osporava odgovornost prokreativnih odnosa“.

Govoreći o članku Maurizia Chiodija, kardinal Müller je zapravo usmjerio svoj govor protiv bilo kakvog pokušaja promjene ili “reinterpretiranja” učenja u Humanae Vitae.

Kardinal Müller je naglasio da “sekularizacija ubija ljude, odvajajući ih od Boga“, te da sekularizacija “ne predstavlja nikakav korak naprijed na putu ka savršenstvu. To je prilično antropološki manjak, jer ostavlja ljude u očaju i beskorisnosti. Paradigma sekularizacije je nihilizam.

Izvor