Naslovnica Svijet Kardinal Müller: podjela na “liberalne” i “konzervativne” katolike protivi se Duhu Svetom

Kardinal Müller: podjela na “liberalne” i “konzervativne” katolike protivi se Duhu Svetom

645
0
Jordan Grantham and Cardinal Gerhard Müller. Photo: Diocese of Parramatta

Kardinal Müller dao je intervju za Catholic Outlook tijekom nedavnog posjeta Australiji radi susreta s grupom svećenika, pa izdvajamo neke najzanimljivije citate:

“Njemačka je vodeća ekonomska zemlja, ali treba nam vodstvo i u moralno-etičkom smislu”, rekao je bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere upitan što misli o trenutnoj evangelizaciji u Europi i pitanju među-pričešćivanja. “Nažalost, naši biskupi više razmišljaju u kategorijama politike i moći,  umjesto nove evangelizacije.”

Pri tom je upozorio kako je “većina europskih čelnika i ljudi na vlasti previše povezana s određenim ideologijama”, kao što je podrška pravu na pobačaj, eutanaziju i “gay brak”.

“Misle da je to napredak čovječanstva, ali to je regresija”.

Kardinal Müller govorio je o odnosima Crkve i države. Vlada kao takva ima odgovarajuću ulogu i ograničenja, rekao je, upozorivši da nisu svi pravni postupci također i moralni.
“Snaga države mora biti odgovorna transcendentnom, višem zakonu i stvarnosti”, objasnio je.

Moć jedne vlade nije apsolutna, već se mora pridržavati prirodnog moralnog zakona, koji je univerzalan, istaknuo je. Pokušaji kršenja ovog prirodnog moralnog zakona- primjerice, s legaliziranjem pobačaja ili nastojanjima da se svećenika prisli da prekrši ispovjednu tajnu – su nepravedni.

Crkva može pomoći društvu u razumijevanju temelja demokratske pluralističke države, rekao je kardinal Müller: “Država mora biti tolerantna i prihvatiti sve različite religije, ali na temelju ljudskih prava i prirodnog moralnog zakona”.

Suočavajući se s modernim izazovima, katolici trebaju biti na oprezu kako ne bi ulazili u političke tabore konzervativaca ili progresivaca, rekao je kardinal.

“Potrebno je prevladati ove razlike, ovaj raskol u Crkvi, i u drugim kršćanskim zajednicama gdje postoji ovaj problem”, naglasio je.

“Riječ Božja je ona stvarnost koja sjedinjuje, ujedinjuje sve. Nismo podijeljeni na stranke… Svi smo ujedinjeni u jednom Kristovom tijelu; mi smo članovi Tijela Kristova. Krist je glava tog tijela, tj. same Crkve.“

Podjela između “liberalnih” i “konzervativnih” katolika, rekao je kardinal Müller, “protivi se Svetom Duhu … koji ujedinjuje Crkvu i lijek je protiv podjela i razdvojenosti.”
Slijediti vodstvo Duha Svetoga u poniznosti je ključno, nastavio je.

“Nitko, pa ni Papa ili crkveni sabor, nema izravnu liniju s Duhom Svetim, jer ne prima novu objavu. Postoji jedna Objava, zauvijek dana u Isusu Kristu, i stoga je naš temelj Sveto pismo.”

Istaknuo je: “Ne možemo niti reći, niti uspostaviti nauk ili razumijevanje u Crkvi koji bi se protivili Božjoj riječi iz Svetog pisma i izrazu katoličke tradicije”.