Naslovnica Crkva Kardinal Müller u novoj knjizi rasvjetljuje probleme uzrokovane papa Franjinim vođenjem Crkve

Kardinal Müller u novoj knjizi rasvjetljuje probleme uzrokovane papa Franjinim vođenjem Crkve

1018
0

Kardinal Gerhard Müller je ostao posljednji, od nekoliko visokih prelata u Vatikanu, koji se usudio snažno kritizirati trenutni pontifikat. U novoj knjizi pod naslovom U dobroj vjeri, bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere i dugogodišnji prijatelj pokojnog pape Benedikta XVI. izlaže katolicima detaljnu katehezu “povrataka na osnove” koja se bavi problemima vjere koji su nastali zbog zbrke, koja se proširila tijekom pontifikata pape Franje.

“Ovom knjigom želim pomoći ljudima koji imaju problema s ovim pontifikatom”, rekao je Müller o svom nadolazećem izdanju, dodavši: “Papa nema telefonski kontakt s Duhom Svetim.”

Kritizirajući papinu sklonost popularnim temama sekularne politike, kao što su klimatske promjene, umjesto stvarima koje su izravno povezane s vjerom i moralom, kao što je teologija, Müller je izjavio: „Franjo je bliži klimatskim promjenama i globalizaciji. On ima drugačiji pristup. Rekao je da teologija nije toliko potrebna.”

Komentari odražavaju slične izjave u kojima kardinal lamentira progresivnu agendu koju zastupaju vođe Crkve koji žele provesti radikalni globalizam temeljen na antiljudskoj marksističkoj filozofiji.

Kardinal je također osudio laicizaciju pro-life vođe, oca Frank Pavone, inzistirajući na tome da navodni razlozi Vatikana “nisu opravdani”.

“Nitko s određenim teološkim razumijevanjem ili ljudskim osjećajem za pravdu i ljudska prava to ne može razumjeti i prihvatiti”, rekao je Müller.

Kardinal je ovaj potez suprotstavio vatikanskom toleriranju očitog krivovjerja od strane drugih istaknutih svećenika i biskupa, kao što se vidi u “Sinodalnom putu” njemačkih biskupa i “obredu blagoslova” flamanskih biskupa za istospolne zajednice, koji  nisu dobili nikakvu stvarnu korekciju iz Rima.

“Postoje druge istaknute osobe u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje otvoreno niječu osnove katoličke vjere i morala, a nisu suočene s nikakvim reakcijama crkvene vlasti”, izjavio je Müller.

Müller se pridružio drugim visokorangiranim prelatima u Vatikanu, koji su nedavno kritizirali trenutni pontifikat. Neposredno prije nego što je kardinal George Pell iznenada umro ovog mjeseca, nazvao je Sinodu pape Franje o sinodalnosti “otrovnom noćnom morom”. Ubrzo nakon njegove smrti, također je otkriveno da je Pell autor dopisa koji je kružio među kardinalima prošle godine u kojem su izneseni brojni problemi koji su pontifikat pape Franje pretvorili u “katastrofu” za Crkvu.

Nadbiskup Georg Gänswein također je objavio kritike pape Franje i njegovog odnosa prema papi Benediktu XVI. o stvarima poput latinske mise, u svojoj detaljnoj biografiji pokojnog pape pod naslovom Ništa osim istine: moj život s Benediktom XVI.

Kardinal Joseph Zen pridružio se Gänsweinu vezano uz temu latinske mise, rekavši nedavno: “Slažem se s monsinjorom Gänsweinom po pitanju latinske mise. Tendenciozne generalizacije u Franjinom Traditionis custodes-u povrijedile su srca mnogih ljudi.”

Izvor