Naslovnica Svijet Kardinal u Novom Zelandu uveo svoje ‘inovacije’ u liturgiju

Kardinal u Novom Zelandu uveo svoje ‘inovacije’ u liturgiju

1351
0

Nadbiskup Wellingtona u Novom Zelandu, kardinal John Dew, nedavno je naredio izmjenu mise koja se kosi s Općom uredbom rimskog misala. Radi se o jednoj “kreativnoj inicijativi” kardinala koja je, prema njegovim riječima, nadahnuta pontifikatom pape Franje.

Kardinal je pozvao mjesnu Crkvu da odstupi od liturgijskog protokola čitanja evanđelja i zamjeni ga s jednom vrstom zajedničke ‘Lectio Divina’ evanđelja toga dana koje bi predvodio laik.

Prema kardinalu Dew: “Ova Lectio Divina inicijativa je svojevrsni odgovor Nadbiskupije na molbe pape Franje da se poradi na boljem upoznavanju Svetog pisma i njegovoj široj primjeni.

Podsjetio nas je da možemo poduzeti kreativne inicijative u našim župama kako bismo postali ‘žive posude za prijenos Božje riječi’“, rekao je kardinal. “Lectio Divina je prekrasan način da postanemo ove žive posude.

Umjesto dva čitanja i otpjevnog psalma prije Evanđelja na nedjeljnoj misi, ostalo bi samo jedno čitanje (Evanđelje), koje bi predvodio laik.

Čitatelj laik – zvan voditelj Lectio Divina – također bi vodio zajednicu kroz proces Lectio Divina“, rekao je kardinal Dew, “što uključuje i slušanje i razmišljanje o Evanđelju. Proces je nešto što svi možemo činiti i kod kuće.

Dew je zatim naveo neke specifičnosti.

Čitatelj bi pozvao prisutne u zajednici da za vrijeme čitanja Evanđelja zatvore oči i osluškuje u molitvi“, pojasnio je. “Dok slušaju, svaka će osoba zatražiti riječ, sliku ili izraz koji ih na neki način pogađa.

Nakon toga trebala bi uslijediti šutnja od 30 sekundi.

Voditelj laik bi zatim ponovno pročitao Evanđelje te ponovno pozvao zajednicu da potraži tu riječ, sliku ili frazu.

Proces se nastavlja, a voditelj usmjerava vjernike u klupama da razmatraju Sveto pismo i nastavlja se sa naizmjeničnim kratkim vremenima tišine.

Voditelj bi onda završio proces Lectio Divina s kratkom molitvom zahvalnosti“, rekao je kardinal Dew.

Ovo što je biskup naredio potpuno je u suprotnosti s Općom uredbom Rimskog misala“, izjavio je dr. Peter Kwasniewski, poznati liturgijski teolog i komentator. “Ono što on predlaže učiniti krši dva zasebna pravila, jedno da se sva čitanja toga dana moraju čitati, a ne samo jedno – Evanđelje; a drugo, da Evanđelje uvijek treba naviještati zaređen muškarac – bilo biskup, svećenik ili đakon.

Ovakva odstupanja od uredbi Rimskog misala možda i nisu neka novosti u svijetu, ali kada upute dolaze sa vrha, od samog nadbiskupa, i to još od novoimenovanog kardinala Crkve, onda postaje zabrinjavajuće.

Kako će reagirati Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata tek ćemo vidjeti. Nekako se čini da moć prefekta kongregacije, kardinala Roberta Saraha, polako kopni, a vatikanski novinar Andrea Gagliarducci špekulira na svom blogu, kako bi u novoj rošadi čelnih mjesta, Sarah mogao biti prebačen na mjesto voditelja Propaganda Fide, odnosno Kongregacije za evangelizaciju naroda.

Izvor