Naslovnica Vatikan Kardinal Parolin je odlučio da sve mjere vezane uz COVID ostaju...

Kardinal Parolin je odlučio da sve mjere vezane uz COVID ostaju na snazi

744
0

Sveta Stolica je odlučila da neće slijediti primjer mnogih zemalja Europske Unije, uključujući Italiju, koje već ublažavaju svoje restrikcije protiv COVID – a 19.

Unatoč ukidanjima mjera protiv COVID-19 u cijelom svijetu i ukidanju svih restrikcija u nekim zemljama, kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Vatikana, odlučio je da se i dalje nastave restrikcije protiv COVID – a u Vatikanu.

U dekretu, koji je izdan 20. travnja, kardinal je rekao da je odluka donesena zbog nastavka trenutne situacije s pandemijom, koja „zahtijeva posebne izvanredne i iznimne mjere za suzbijanje i osiguravanje sigurnog vođenja aktivnosti“.

Osvrnuo se na odredbu predsjednika Pontifikalne komisije za državu Vatikan od 30. ožujka, isto tako objavljenu u srijedu, kojom se produljuju sve odredbe do 30. travnja za osoblje i posjetitelje Vatikana.

U dekretu je navedeno da se pravila odnose na „vanjske suradnike i na one koji iz bilo kojeg drugog razloga obavljaju rad, obuku ili aktivnosti” u vatikanskim institucijama, kao i na „osoblje vanjskih tvrtki te sve posjetitelje i korisnike”.

Unatoč tome što nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od COVID– a 19 na teritoriju Vatikana otkako je u ožujku 2020. godine proglašeno izvanredno stanje u Italiji, Vatikan je krajem prošle godine primijenio neka od najstrožih pravila protiv COVID– a 19 na svijetu.

Od 23. prosinca svo osoblje, vanjski suradnici i posjetitelji morali su pokazati „COVID putovnicu ili potvrdu“ za ulazak na teritorij Vatikana, što znači da moraju biti cijepljeni ili imati dokaz da su nedavno preboljeli COVID – 19.

Neimanje „COVID putovnice ili potvrde“ smatra se „neopravdanim izostankom” s posla koji rezultira suspenzijom plaće. Ograničena medicinska izuzeća odobravaju se od slučaja do slučaja, ali vjerska izuzeća nisu dopuštena. Maske FFP2 ili N95 obvezne su u svim zatvorenim prostorima na teritoriju Vatikana.

Vatikanska misna slavlja i papinske audijencije ne obvezuju takva ograničenja, ali posjetitelji Vatikanskih muzeja, Vatikanskih vrtova, papinskih vila i Apostolske palače u Castel Gandolfu i dalje moraju pokazati nedavno napravljeni negativan test na COVID ili COVID putovnicu za ulazak. Ako su potpuno cijepljeni (s booster dozom) ili su se nedavno oporavili od COVID – a 19, mogu ući, jer će imati „COVID putovnicu ili potvrdu“.

U Italiji je ukinuto izvanredno stanje

Vijest o objavljenom dekretu dolazu nakon što je Italija postupno ukidala svoja ograničenja (restrikcije) i okončala 1. travnja dvogodišnje izvanredno stanje.

Ipak, još uvijek postoje odredbe za „COVID putovnicom ili potvrdom“ za neke javne objekte, uključujući restorane, ali se sada rijetko provodi, te se ova vrsta dokumenata zahtijeva uglavnom samo za prijevoz na velike udaljenosti. Ako ima potrebe, turisti trebaju pokazati vlastiti dokaz o cijepljenju.

Italija je isto tako ublažila svoju obvezu nošenja maski FFP2 i očekuje se da će od 1. svibnja okončati obvezu nošenja maski u zatvorenom prostoru. Međutim, unatoč ukidanju izvanrednog stanja, ranije ovog mjeseca talijansko ministarstvo zdravlja počelo je izdavati kazne od sto eura osobama starijim od pedeset godina koje još uvijek nisu cijepljene.

Djelomično ukidanje restrikcija poklapa se s kontinuiranim padom broja zaraženih, ali isto tako i pojavom relativno blaže varijante virusa Omicron, koja se proširila Italijom i drugim zemljama od kraja prošle godine. Posljednjih mjeseci, unatoč cijepljenju (i s booster dozom), kardinal Parolin i njegov zamjenik nadbiskup Edgar Peña Parra zarazili su se virusom i proveli nekoliko dana u karanteni s blagim simptomima.

Njemačka katolička novinska agencija (KNA) izvijestila je 20. travnja da je osobni tajnik Benedikta XVI. nadbiskup Georg Gänswein zaražen COVID – om 19 od 11. travnja. Unatoč tome što je cijepljen, ostao je u karanteni jer je i dalje pozitivan na testu.

Nadbiskup Gänswein je dao priopćenje u kojem je naglasio kako su papa emeritus Benedikt XVI. i svi ostali djelatnici u rezidenciji Mater Ecclesiae bili negativni na COVID test.

Nedavni epidemiološki podaci pokazuju da cijepljenje pruža samo djelomičnu zaštitu od zaraze visoko infektivnom varijantom COVID – a poznatijom pod imenom Omicron, te da može samo smanjiti vjerojatnost smrti ili hospitalizaciju s teškim simptomima COVID – a 19.

Izvor