Naslovnica Vatikan Kardinal Parolin produljuje mjere obaveznog cijepljenje i COVID potvrde u Vatikanu

Kardinal Parolin produljuje mjere obaveznog cijepljenje i COVID potvrde u Vatikanu

442
0

Kardinal Pietro Parolin, odlučio se na pomalo iracionalan potez; produžio je vatikanske mjere protiv COVID-19 do kraja svibnja, unatoč tome što su vlade Italije i drugih europskih zemalja ukinule većinu ili sve mjere za suzbijanje širenja Corona virusa.

U dekretu izdanom 6. svibnja, državni tajnik Vatikana rekao je da će se mjere produžiti jer “trenutna situacija s pandemijom zahtijeva posebne izvanredne i iznimne mjere za suzbijanje i osiguravanje sigurnog obavljanja aktivnosti, uključujući odstupanje od postojećeg zakonodavstva”.

Novi dekret slijedi onaj od 20. travnja, u kojem je kardinal odlučio da će ograničenja, koja se odnose na osoblje, konzultante i posjetitelje, ostati na snazi ​​do kraja travnja.

Vijest o dekretu kardinala Parolina dolazi samo tjedan dana nakon što je EU proglasila prestanak izvanrednog stanja zbog koronavirusa. Također je uslijedila nakon stalnog ukidanja ograničenja COVID-19 u cijelom svijetu i ukidanje svih mjera u nekim zemljama.

Unatoč tome što nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od COVID-19 na teritoriju Vatikana otkako je izvanredno stanje u Italiji proglašeno u ožujku 2020., Vatikan je krajem prošle godine primijenio neka od najstrožih anti-COVID-19 pravila u svijetu.

Od 23. prosinca svo osoblje, vanjski suradnici i posjetitelji morali su pokazati “Super Green Pass” za ulazak na teritorij Vatikana, što znači da moraju ili biti cijepljeni (i to dodatnim cijepljenjem) ili su se nedavno oporavili od COVID-19. Negativni testovi nisu dopušteni.

Nedostatak Super Green Pass-a smatra se “neopravdanim izostankom” s posla koji rezultira suspenzijom plaće. Ograničena medicinska izuzeća odobravaju se od slučaja do slučaja, ali vjerska izuzeća nisu dopuštena. Medicinske maske FFP2 (N95) obvezne su u svim zatvorenim prostorima na području Vatikana.

Vatikanske liturgije i papinske audiencije ne obvezuju takva ograničenja, ali posjetitelji Vatikanskih muzeja, Vatikanskih vrtova, papinskih vila i Apostolske palače u Castel Gandolfu i dalje moraju pokazati osnovnu “prolaznu kartu” (slično Super Green Pass-u, no dopušten je ulazak uz negativni test).

Izvor