Naslovnica Crkva Kardinal Pell svoju patnju u zatvoru prikazuje za dobrobit Crkve

Kardinal Pell svoju patnju u zatvoru prikazuje za dobrobit Crkve

646
0

Kardinal George Pell napisao je pismo u kojem zahvaljuje podupirateljima na molitvama i iznosi svoju zabrinutost zbog priprema za nadolazeću sinodu o Amazoni.

U pismu, koje je poslano iz zatvora u Melbourneu, kardinal piše kako ga njegova vjera i molitva vjernika održavaju u zatvoru, te da svoju patnju u zatvoru prikazuje za dobrobit Crkve.

“Spoznaja da se moja mala patnja može iskoristiti u dobre svrhe kroz sjedinjenje s Isusovom patnjom daje mi svrhu i smjer”, piše Pell u pismu. “Sa izazovima i problemima crkvenog života treba se suočiti u sličnom duhu vjere.”

Pell nastavlja da “imamo razloga za uznemirenost zbog Instrumentum Laboris Amazonske sinode“, objavljenog u lipnju uoči listopadskog sastanka.

Taj dokument, koji je bio izvor znatne rasprave i komentara, sadrži raspravu o pitanju svećeničkog ređenja takozvanih viri probati ili “dokazanih muškaraca” koji su u braku, kako bi odgovorili na nedostatak svećeničkih zvanja.

U radnom dokumentu, u kojem se poziva na “Crkvu s domorodnim licem”, nadalje se preporučuje da sinoda utvrdi “službenu službu koje se može prenijeti na žene, uzimajući u obzir središnju ulogu koju imaju u amazonskoj Crkvi”.

“Ovo nije prvi dokument loše kvalitete koji je izradilo tajništvo Sinode”, piše Pell.

“Nisam stručnjak za regiju”, kaže Pell, iako napominje da je putovao u te dijelove regije, ali upozorava da je “Jedna točka temeljna – apostolska tradicija, učenje Isusa i apostola preuzeto iz Novog zavjeta, učenje pape i crkvenih sabora i Učiteljstvo Crkve su jedini kriterij za cijelo učenje o doktrini i praksi u Crkvi.”

“S Amazonom ili bez Amazone, u ni jednoj zemlji Crkva ne može dopustiti nikakvu konfuziju, a još manje suprotno učenje koje nanosi štetu apostolskoj predaji”, rekao je.

Kardinal je naglasio potrebu za jedinstvom u osnovama Kristova učenja, a istovremeno je pozvao na ljubav u svim stvarima.

“Uvijek se moramo sjetiti da je Crkva jedna, i to ne samo u smislu dobre obitelji koja je jedinstvena, bez obzira na sve razlike, već zato što je Kristova Crkva utemeljena u Katoličkoj Crkvi, koja je ujedno i Tijelo Kristovo.”

Pismo je na Twitteru objavila grupa Podupiratelja kardinala Pella, a kako je prema zatvorskim pravilima zatvorenicima zabranjeno objavljivati sadržaje na društvenim mrežama, ili tražiti od treće strane da objavi nešto umjesto njih, australske Vlasti će “detaljno istražiti ovu aktivnost na društvenim mrežama”.

Izvor