Naslovnica Crkva Kardinal Pell u obrani EWTN od napade liberalne struje u Crkvi

Kardinal Pell u obrani EWTN od napade liberalne struje u Crkvi

612
0

Kardinal George Pell služio je misu u spomen na Majku Angelicu, osnivačicu TV mreže EWTN (Eternal World Television Network).

Misa je održana u isto vrijeme kada se odabrana skupina američkih kardinala i biskupa, zajedno s papinskim nuncijem i vatikanskim kurijalnim dužnosnicima, okupila u Chicagu kako bi “shvatili duh onoga što oni nazivaju ‘oporbom'” papi Franji, te promovirali ideologiju Drugog vatikanskog sabora. Nije tajna da su mnogi vatikanski dužnosnici, uključujući samog papu, ciljali na EWTN i njihove medijske podružnice tvrdeći da se otvoreno protive politici pape Franje.

Misa koju je predvodio kardinal Pell održana je u crkvi Santo Spirito, koja se nalazi u blizini Trga sv. Petra, a kardinal Pell iskoristio je homiliju kao priliku da pozove katolike da čine strože pokore tijekom Korizme. “Sve grane kršćanstva vrše strože pokore u Korizmi od nas rimokatolika”, rekao je. Dodao je da ih “liberalne protestantske” skupine nemaju, te da “tradiciju pokore” treba “ponovno utemeljiti”.

Zatim je zazvao sjećanje na majku Angelicu.

Godine 1993. majka Angelica dospjela je na međunarodne naslovnice kada je prigovorila ženi koja je igrala ulogu Krista u rekonstrukciji postaje križnog puta na Svjetskom danu mladih u Denveru. Rekla je da je to učinjeno u “lošem ukusu” i da je “vrlo nepromišljeno” i “svetogrdno”. Nazvala je to znakom “mržnje prema Vječnom Ocu”.

Događaj je prenio EWTN, a majka Angelica oštro je kritizirala Crkvu zbog promoviranja izvedbe.

U svojoj propovijedi, Pell se osvrnuo na ovaj herojski trenutak u životu Majke Angelice: „Ljubav i odanost Kristu izazvali su njezinu najpoznatiju i najkontroverzniju osudu 1993. godine, nakon što je ženski lik Krista predstavljen [u križnom putu] na Svjetski dan mladih u Denveru. Bila je to goruća i proročanska osuda.”

Bila je u pravu, dodao je. Kardinal je homiliju završio riječima: “Zahvaljujemo Bogu za sva dobra djela koje je EWTN učinio od 1981. i molimo da Bog nastavi blagoslivljati  EWTN još mnogo desetljeća.” S ovim riječima Pell se jasno stavio na protivnu stranu od skupine pod vodstvom kardinala Cupicha, koja je sastala s namjerom da osude nasljeđe Majke Angelice.

Izvori 1, 2